Nadat er delen van Groot-Brittanië en ook van Nederland “onder water” werden gezet door Google Maps, is het nu tijd om verwarring te zaaien in het prachtige Zwitserland.
In Zwitserland worden officieel 4 talen gesproken: Frans (voornamelijk in het westelijke deel), Italiaans in het zuidoostelijke deel (Ticino, tegen Italië aan) en Duits in het grootste deel van Zwitserland (en eigenlijk is het geen Duits, maar Zwitsers-Duits, waar ik achter kwam toen ik er werkelijk niets van verstond de eerste weken dat ik in Zwitserland woonde). Ja, en dan is er ook nog de prachtige taal Reto-Romaans. Iets waar de Zwitsers die het spreken erg trots op zijn. Een beetje vergelijkbaar met het Fries bij ons, voorbehouden aan een kleine groep landgenoten die proberen de traditie van het spreken van een taal te behouden. Zij zullen dat ook niet negatief hebben gereageerd op de keuze van Google om plaatsnamen in het Duitstalige Graubünden in het Reto-Romaans weer te geven op Google Maps.
Maar voor alle anderen, zelfs voor de inwoners van Zwitserland, is het een bijzondere keuze die voor veel verwarring zorgt. Want hoewel Zwitserland vier officiële talen kent, wordt (behalve in het 3-talige Graubünden) nergens Reto-Romaans gebruikt voor officiële uitingen. Alle overheidsdocumenten etc zijn in het Frans, Duits en Italiaans. Plaatsnamen worden vermeld in de taal die in die plaats de hoofdtaal is (grote delen van Graubünden zijn meer-talig en dan worden beide plaatsnamen op de borden vermeld, vergelijkbaar met Friesland).
Google Maps geeft echter voor een 100% Duitstalig deel van Zwitserland vrijwel uitsluitend de Reto-Romaanse namen. Zo heet het dorp waar ik gewerkt heb Claustra ipv Klosters en een plaats als Jenaz heet ineens Gianatsch. Verwarring alom. Ik kan me herinneren dat ik als kind met mijn ouders in de Ardennen had gekampeerd en we op de terugweg niet wisten welke route we moesten rijden omdat op alle borden Anvers stond terwijl wij op zoek waren naar Antwerpen.
“Der Kanton und die Walservereinigung Graubünden haben die Änderung erstaunt zur Kenntnis genommen. Beide werden bei Google schriftlich intervenieren”, aldus SüdOstSchweiz. Tot nu toe heeft Google niet gereageerd.