Volgens een artikel van The Guardian heeft Eric Schmidt, oud-CEO en nu voorzitter van de RvC van Google gezegd dat “...There’s been spying for years, there’s been surveillance for years, and so forth, I’m not going to pass judgment on that, it’s the nature of our society.” nadat hij daarvoor had gezegd dat hij zich zorgen maakt over het effect van de overheidsfraude met de (commerciële) encryptie programma’s, wat zou kunnen leiden tot “..split the internet and that the internet’s going to be much more country specific“.
Dat is blijkbaar de grootste zorg van de vertegenwoordiger van de belangrijkste actor op het open internet, want over de praktijken zelf van de overheid heeft hij geen oordeel. Hoewel de Amerikaanse overheid, maar vast niet alleen deze overheid, zich het recht voorbehoudt haar burgers voor te liegen en haar eigen wetten niet serieus wenst te nemen als het gaat om het internet gebruik door haar burgers.
Het zijn natuurlijk interessante stellingen van Eric Schmidt, maar dit zou niet mogen komen uit de mond van de belangrijkste internetexploitant van het internet: hij hoort als hoogste vertegenwoordiger van ongeveer 60% van zijn internetgebruikers in deze wereld op te komen voor de privacy van haar gebruikers en uit naam van de democratie voor het open internet. Daar hoort een krachtig en ondubbelzinnige veroordeling bij van wat de NSA zich denkt te kunnen veroorloven.
Natuurlijk is er een taak van de overheid om ons burgers te beschermen tegen terroristische activiteiten; natuurlijk zal een overheid het niet zonder spionage kunnen stellen, maar het is aan de door ons gekozen controleurs van de overheid om te bepalen waar de grenzen zijn waaraan ook de overheidsinstanties zich hebben te houden. Dat raakt de positie van Google niet die op moet komen voor de gebruikers van de belangrijkste uitvinding voor de vrijheid van de mensheid: het internet. Natuurlijk kan het internet ook worden gebruikt door duistere krachten en helaas zijn dat vaak overheden. Evgeny Morozov, heeft dat in zijn boek ‘The Net Delusion’ overtuigend beschreven.
Maar weer, wij als gebruikers van Google, wij die met onze emails en zoekgedrag, onze privacy aan Google bloot leggen, moeten kunnen rekenen op Google als een rotsvaste verdediger van onze belangen als gebruiker van de Google diensten.