Een chirurg van het Wexner Medical Centre, verbonden aan de Ohio State University, heeft een operatie uitgevoerd terwijl hij Google Glass droeg en gebruikte. Zo kon hij live met een collega buiten de operatiekamer overleggen, terwijl hij aan het opereren was en zijn collega kon live zien waar hij mee bezig was. Ook in het UMC St Radboud wordt Google Glass getest in de operatiekamer om te kijken wat deze technologie kan toevoegen.
Amerikaans chirurg dr. Christopher Kaeding over zijn ervaring met Glass: “It’s a privilege to be a part of this project as we explore how this exciting new technology might be incorporated into the everyday care of our patients. To be honest, once we got into the surgery, I often forgot the device was there. It just seemed very intuitive and fit seamlessly.“
Ook in Nijmegen zijn ze positief, hoewel er wel verbeterpunten waren zoals bij het afstellen van de camera. Grote voordeel is dat je mee kunt kijken op een beeldscherm, vanuit het perspectief van de arts. Zowel collega-artsen die zich elders bevinden en geconsulteerd moeten worden, als studenten die zo kunnen meekijken met een chirurg, hoeven niet meer in de operatiekamer te zijn (toen ik mijn eerste grote operatie bijwoonde vroeg de chirurg waar ik achter stond op een krukje me subtiel of ik niet naar voren wilde vallen, mocht ik flauwvallen…).
Behalve het live raadplegen van collega’s, kan met Google Glass ook informatie opgeroepen worden, zoals röntgenfoto’s van de patiënt. In Nijmegen testen ze Glass ook in de traumahelicopter en bij auto-ongelukken (eerst nog geënsceneerd). En ook daar kan ik me voorstellen dat het de kwaliteit van hulpverlening enorm kan verbeteren. Wanneer een helicopter, met een beperkt aantal hulpverleners/artsen ter plaatse is, kan er direct gecommuniceerd worden met specialisten over bepaalde trauma’s. Een mooie toepassing van Google Glass.