Hoewel de vrees voor Europese eenvormigheid soms de boventoon lijkt te voeren, worden er nog altijd 24 officiële talen en 60 regionale en minderheidstalen binnen de Europese Unie erkend. We hebben zelfs een Eurocommissaris meertaligheid die verantwoordelijk is voor het behoud van deze diversiteit. Taal is een bindmiddel tussen mensen, met een eindeloze variëteit, voortdurende vernieuwing en verrijking. Het is iets levends en dynamisch, steeds in beweging, steeds in ontwikkeling. Niets verandert zo snel als taal, elk jaar worden aan de Van Dale nieuwe woorden toegevoegd. En in een wereld die zo verbonden is door internet, ontwikkelen zich ook nieuwe ’talen’, die bijna niemand spreekt.
Programmeertalen als CSS, JavaScript en HTML zijn niet weg te denken in de wereld van vandaag. Zoals ‘gewone’ talen het bindmiddel tussen mensen is, zo zijn programmeertalen dat voor iPads, laptops en mobiele telefoons. En terwijl inmiddels iedereen gebruik maakt van handige apps en online diensten, is er maar een kleine groep mensen die deze talen ‘spreekt’. Hoeveel ouders leren hun kinderen code schrijven? Wie groeit er op met leren programmeren in plaats van leren lezen? Wat wordt er gedaan aan het ontwikkelen van deze technische vaardigheden in het onderwijs? Het antwoord is: “veel te weinig“. De gevolgen daarvan worden nu duidelijk. De roep om technisch personeel is enorm op de arbeidsmarkt. En terwijl deze steeds sterker wordt, lijkt het aanbod nog niet snel genoeg te groeien.
Deze zomer bereikte de werkloosheid in de EU een historisch hoogtepunt. De jeugdwerkloosheid is met 23% onacceptabel hoog maar toch blijven er tot 2015 naar schatting bijna 900.000 vacatures in de Europese ICT-sector onvervuld. Het stimuleren van programmeertalen kan een bijdrage leveren aan het opvullen van dit gat. Leren coderen draagt bij aan het ontwikkelen van creativiteit, innovatie en logische denkvaardigheden.
Terug naar de onze Eurocommissaris. Voor erkende talen heeft de EU specifiek beleid ontwikkeld, met als doel dat bedreigde talen behouden worden en uiteindelijk iedere EU-inwoner twee vreemde talen leert spreken. Laten we geen hek om het Welsh, Nederlands of Fins bouwen, maar dit beleid aanpassen aan de huidige tijd, waarin technologie mensen wereldwijd verbindt. Door programmeertalen onderdeel uit te laten maken van het Europese meertaligheidsbeleid worden essentiële technische vaardigheden erkend en hoger op de politieke agenda gezet. Zodat het een plek krijgt in het onderwijs en het gat tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt wordt gedicht.
We kunnen niet om programmeren heen, wanneer we willen bouwen aan een slim, innovatief en competitief Europa in een snel veranderende wereld. De Commissaris meertaligheid moet de handen in een slaan met Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) om jongeren de taal van de toekomst te laten leren. Als meer mensen kunnen programmeren is een Europese Sillicon Valley dichter bij.
De Europe Code Week vindt plaats tussen 23 en 30 november.