HR-verantwoordelijken zijn ook maar mensen, en ook zij maken fouten. Geef ze echter betere tools zoals statistische software tot hun beschikking en ze zullen betere wervingsbeslissingen nemen, zo zeggen voorstanders van ‘big data’. De Economist geeft een aantal voorbeelden van praktische inzichten voor HR die het resultaat zijn van softwarematige data-analyse.
Algoritmes en big data zijn machtige instrumenten en kunnen HR helpen om de juiste mensen te verbinden met de juiste jobs. Experts hebben via data-analyse en statistische software al tal van opmerkelijke correlaties gespot in werknemersdatabases, waaronder:
– Mensen die online applicatieformulieren invullen via browsers die speciaal moeten worden geïnstalleerd (Firefox of Chrome op een Windows PC of Opera op een Apple bijvoorbeeld) presteren beter en veranderen minder vaak van job. Het HR-bedrijf Evolv ontdekte deze correlatie na meer dan drie miljoen gegevens van 30.000 werknemers te hebben geanalyseerd.
– In callcenters presteren werknemers met een criminele achtergrond iets beter dan het gemiddelde.
– Callcenterwerknemers die in het verleden vaak van job naar job fladderden zijn niet meer geneigd om sneller ontslag te nemen dan anderen.
– Een van de beste signalen dat een werknemer in customer service trouw zal blijven aan een bedrijf is wanneer hij dichtbij woont en gemakkelijk op het werk geraakt.
– Mensen die lid zijn van één of twee sociale netwerken zijn minder geneigd dan anderen om snel van bedrijf te veranderen. Leden van vier of meer sociale netwerken niet.
– Werknemers die hoog scoren op eerlijkheid presteren beter en blijven langer trouw aan hun bedrijf, behalve in sales. Eerlijkheid wordt overigens afgemeten aan de hand van vragen als “Ben je goed met computers?”, wat later gevolgd door “Wat doet CTRL+V in een tekstverwerkingsprogramma?”