04.12.2013
Technologie

Geslaagde testperiode aardobservatie-satelliet Proba-V

By: Redactie Dutchcowboys

BlogTechnologie
geslaagde-testperiode-aardobservatie-sat.jpg
geslaagde-testperiode-aardobservatie-sat.jpg

De proefperiode van de Proba-V satelliet, gemaakt door QinetiQ Space, zit er op. De Belgische satelliet die in mei dit jaar werd gelanceerd, wordt na 6 maanden van uitvoerig testen, aan het European Space Agency (ESA) overgedragen. Op de “End of commissioning“-bijeenkomst vandaag, het officiële einde van de testperiode, wordt het ruimteagentschap ESA eigenaar van de aardobservatiesatelliet.

Op die bijeenkomst stelde het projectteam van QinetiQ Space de prestaties van de satelliet voor aan een commissie van ESA-experts. Proba-V voldoet aan alle eisen en is klaar om de komende jaren satellietbeelden van de vegetatie op onze planeet te verzamelen en door te sturen.

Volgens het boekje
De volledige testperiode is volgens schema verlopen. De Proba-V satelliet kwam snel na de lancering in een polaire zon-synchrone baan op een hoogte van 820 kilometer boven het aardoppervlak. In zo’n baan doet een satelliet waarnemingen onder een optimale en constante belichtingshoek. Dat zorgt ervoor dat de onderzoekers de beelden uit verschillende seizoenen en jaren met elkaar kunnen vergelijken. Door de snelle stabilisatie na de lancering kon het uittesten van de satelliet meteen beginnen.

Na de lancering hebben we de verschillende subsystemen gecontroleerd en vastgesteld dat ze de lanceerfase goed hadden doorstaan,” zegt Davy Vrancken, business development manager satellites bij QinetiQ Space. “De daarop volgende maanden hebben we elk detail van de satelliet – instrumenten en apparatuur voor technologische demonstraties– nauwgezet doorgetest.

Nu kan de grote stroom aan beelden die Proba-V dagelijks naar de aarde stuurt, verwerkt worden. De satellietbeelden zijn van grote waarde voor de studie van de klimaatveranderingen waaraan onze planeet onderhevig is. De beelden helpen wetenschappers ook het oppervlaktewater te beheren, de landbouw op te volgen en de voedselveiligheid te superviseren.

Gegevensverwerking
Voor QinetiQ Space zit het grootste deel van het werk er op. “Het ESA zal waarschijnlijk af en toe nog een beroep doen op onze expertise, bijvoorbeeld bij een software-update. In principe hebben we vanaf vandaag een ondersteunende rol,” aldus Vrancken.

ESA staat nu volledig in voor de operaties van de satelliet, een taak die het tot nu uitvoerde onder toezicht van QinetiQ Space. Dat gebeurt vanuit het ESA-grondstation in het Waalse Redu. Het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) zorgt voor de verwerking en de archivering van de satellietbeelden en stuurt die door naar de eindgebruikers. De satelliet werd gefinancierd en ontwikkeld onder ESA’s General Support Technology Programme (GSTP), met een belangrijke bijdrage uit België.

De ruimte
Proba-V is al de derde satelliet in zijn soort die QinetiQ Space succesvol heeft gelanceerd. De eerste telg, Proba-1, was de allereerste ‘made in Belgium’ kunstmaan. Die microsatelliet voor aardobservatie werd op 22 oktober 2001 gelanceerd en viert zijn twaalfde verjaardag in de ruimte. De camera’s aan boord hebben al tienduizenden opnames gemaakt van onze planeet.

Zijn opvolger, Proba 2, is momenteel het kleinste zonne-observatorium in de ruimte. De kunstmaan werd in november 2009 in een baan om de aarde gebracht en viert zijn vierde verjaardag in de ruimte. Naast het demonstreren van nieuwe technologieën, heeft Proba 2 ook een wetenschappelijke missie. In tegenstelling tot Proba 1, die instrumenten aan boord had voor aardobservatie, is Proba 2 gericht op het waarnemen van de zon. Zij bevestigen de betrouwbaarheid en levensduur van deze kleine satellieten.

Share this post