Supersnel mobiel internet op je mobiele telefoon? Dat kan sinds kort op alle grote netwerken in Nederland middels 4G, al is er nog niet overal dekking.
Uit een recent onderzoek kwam naar voren dat 15% van de Nederlanders afgelopen zomer een abonnement met daarin 4G overwoog. Nu de uitrol van 4G door de grote telecombedrijven plaatsvindt, maakt retailer Phone House onder meer dan 1.000 Nederlanders de balans op. Wat blijkt? Mobiel internet raakt steeds meer ingeburgerd: de helft van de Nederlanders maakt hiervan dagelijks gebruik. Maar liefst 54% van de ondervraagden heeft interesse in 4G. Het is zelfs zo dat 52% aangeeft niets aan hun smartphone te hebben zonder mobiel internet!
De interesse onder smartphonebezitters in 4G blijkt nog groter: 67% geeft aan open te staan voor 4G en een kwart van hen (26%) is bereid om extra te betalen voor 4G. 80% van de ondervraagden heeft hier zes euro extra voor over. Vrouwen blijken zuiniger dan mannen op dit gebied, ondanks dat ze voorop lopen met hun dataverbruik geven zij het vaakst aan niet meer dan de bovengenoemde zes euro te willen betalen (89% versus 73%).
Vergelijk
Er is dus grote belangstelling, maar hoe weet de consument wat de mogelijkheden zijn van 4G binnen hun telefoonabonnement? Mathieu Teeuwen, Marketing Directeur van Phone House legt uit: “Phone House ziet de vraag naar 4G groeien, maar ook dat er nog veel onduidelijkheid is en heeft daarom een onafhankelijke vergelijkingssite voor 4G in het leven geroepen: www.phonehouse.nl/4G. Hierop kan de consument op een overzichtelijke manier alle informatie over onder andere prijs en beschikbaarheid gemakkelijk vinden en vergelijken. Geïnteresseerden kunnen op deze site tevens een goede keuze maken wat betreft een abonnement dat bij hun telefoongedrag past.”
Snelheid
Eerder genoemde feiten uit het onderzoek laten zien dat er behoefte is aan snel internet. Op dit moment maakt men vooral gebruik van wifi om deze behoefte te vervullen. Vooral jongeren maken op deze manier dagelijks gebruik van mobiel internet en maken veel meer gebruik van wifi dan bijvoorbeeld ouderen (69% versus 24%). In totaal schakelt bijna driekwart (72%) van de smartphonebezitters dagelijks wifi in om zo optimaal gebruik te kunnen maken van hun smartphone. De behoefte aan sneller internet is dus hoog: vooral smartphonebezitters geven aan dat ‘de snelheid’ van internet beter kan (50%). Mannen blijken daarbij echte ‘snelheidsduivels’: bijna één op de vijf (17%) geeft aan niet tevreden te zijn met de snelheid van mobiel internet en wil dat dit sneller wordt!
Data
Ondanks dat mannen aangeven sneller internet te willen, zijn vrouwen juist grootverbruikers wat betreft dataverbruik (724 MB versus 689 MB). Uit het onderzoek blijkt dat deze data voornamelijk op gaat aan WhatsAppen (73%). Vrouwen zijn een kwartier langer per dag actief met hun smartphone dan mannen (95 minuten versus 76 minuten). Maar dan hebben we het niet over bellen! Want hierin blinken de mannen juist uit: zij pakken sneller de telefoon om te bellen naar het thuisfront dan vrouwen (70% versus 66%).
Waar wordt de smartphone het meest voor gebruikt? |
|
Mannen |
Vrouwen |
1. Bellen (70%) |
1. WhatsAppen (73%) |
2. WhatsAppen (63%) |
2. Bellen (66%) |
3. Smsen(29%) |
3. Social media(32%) |
Toekomst
Hoe zien smartphonebezitters de toekomst van 4G en hun behoefte hieraan? Meer dan één op de vier Nederlanders (28%) denkt dat 4G hun mobiele internetbehoefte erg gaat veranderen zodra dit in hun abonnement is opgenomen. Ook zal meer dan de helft van de Nederlanders (55%) bij een nieuwe telefoon er rekening mee houden of deze 4G geschikt is.
Onderzoeksresultaten
Naast de feiten die over 4G uit dit onderzoek van Phone House naar voren komen, zijn er ook een aantal andere wetenswaardigheden onderzocht over mobiel gebruik.
– Bijna de helft van de Nederlanders (43%) kan bestempeld worden als smartphoneverslaafd. Wat betreft deze verslaving spannen jongeren de kroon: 34% van deze groep geeft zichzelf een acht of hoger ten opzichte van ouderen (16%)!
– 40% van de smartphonebezitters geeft aan dat ze vrienden en familie vaker via de telefoon spreken dan in het echt.
– De smartphone zorgt voor een verandering in ons sociale gedrag: van de ondervraagden geeft bijna één op de vijf (18%) toe dat ze wel eens aangesproken worden op hun smartphoneverslaving door hun partner of vrienden.
– Bijna de helft van de Nederlanders (44%) checkt als ze wakker worden eerst hun Whatsapp-berichten.
– Één op de vijf ondervraagden uit het onderzoek (20%) biecht op dat ze liever een dag zonder partner doorbrengen dan zonder hun mobiele telefoon.
[Afbeelding: © stockWERK – Fotolia.com]