Carice van Houten is van haar troon gestoten in de zoektocht van McAfee naar de gevaarlijkste beroemdheid op het Nederlandse internet. In het jaarlijkse lijstje moet ze deze keer DJ Armin van Buuren voor zich dulden. Internationaal is actrice Lily Collins de ‘most dangerous cyber celebrity‘ van 2013.
Hoewel het onderzoek al jaren laat zien dat vrouwelijke supersterren wereldwijd de meeste online gevaren met zich meebrengen, is het dit jaar in Nederland een man voor wie we vooral moeten uitkijken. Vorig jaar hadden we op nummer twee trouwens ook al een wereldberoemde ‘plaatjeskunstenaar’, DJ Tiësto. Internationaal is acteur Jon Hamm de man die de meeste internetschurken in zijn kielzog heeft, maar hem vinden we pas op de achtste plaats. Van Emma Watson, de lijstaanvoerder van vorig jaar, hebben we trouwens niets meer te vrezen: zij is nergens terug te vinden.
Cybercriminelen volgen RTL Boulevard, de roddelbladen en internet op de voet om te kijken welke sterren er in de belangstelling staan. Ze weten precies wie wij interessant vinden en gebruiken hun namen om ons naar betrouwbaar lijkende sites te lokken, waar ze ons met kwaadaardige software onze wachtwoorden en persoonlijke gegevens ontfutselen.
“De moderne consument is zich er blijkbaar nog steeds niet voldoende van bewust welke veiligheidsrisico’s er kleven aan het zoeken naar foto’s, filmpjes en nieuwtjes om de celebrity-honger te stillen,” zegt Paula Greve, directeur webonderzoek van McAfee. “Voorzichtigheid moet wijken voor snel resultaat en dat is precies de zwakheid die door cybercriminelen wordt misbruikt, met een besmette computer en ontvreemde gevoelige data als pijnlijk gevolg.”
Ruim 15% van zoekresultaten ‘Armin van Buuren’ is gevaarlijk
Fans van Armin van Buuren die dingen zoals ‘gratis app’ of ‘gratis download’ toevoegen aan de zoekterm, lopen een groot risico om tegen online gevaren aan te surfen die speciaal zijn ontworpen om hun e-mailadressen en inloggegevens te stelen. Dikwijls gaat het betreden van de site of het downloaden van content gepaard met virussen en malware.
Het onderzoek van McAfee laat zien dat de zoekterm die de naam ‘Armin van Buuren’ bevat bij 15,5 procent van de resultaten leidt naar een website met spyware, adware, spam, phishing, virusses en andere ellende. Dat is zelfs een procent méér dan de score van Lily Collins, 14,5 procent, hoewel naar deze actrice over de hele wereld wordt gezocht.
De top 3 van meest risicovolle Nederlandse beroemdheden ziet er dit jaar als volgt uit:
1. Armin van Buuren – Hij was al vijf keer de beste DJ ter wereld, is tegenwoordig ook acteur (in ‘Verliefd op Ibiza’), werd in 2011 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau en stond op 30 april als klap op de vuurpijl met onze kakelverse koning en koningin op het podium, tijdens zijn spetterende optreden met het Koninklijk Concertgebouworkest.
2. Carice van Houten – Voor het tweede achtereenvolgende seizoen schitterde ze dit jaar in de Amerikaanse HBO-serie Game of Thrones en binnenkort is ze te zien in de thriller The Fifth Estate. Ze is weliswaar door Armin van Buuren ingehaald, maar haar risicopercentage is met 15% nog altijd hoger dan dat van Lily Collins.
3. Sylvie van der Vaart – Blijkbaar hebben de cybercriminelen niet goed opgelet tijdens RTL Boulevard, anders had de ex-voetbalvrouw wel op nummer één gestaan. Ze is met haar 9,5% – ongetwijfeld dankzij haar vele affaires – wél bijna twee keer zo gevaarlijk als ex Rafael (nummer 7 van Nederland).
En internationaal gezien: