Hoe zou de wereld er uit hebben gezien als belangrijke innovators als Martin Luther King of Albert Einstein toegang tot het Internet gehad zouden hebben en hun ideeën en bevindingen via deze weg hadden kunnen verspreiden? Wat als Vincent van Gogh zijn verhaal via zijn eigen blog had kunnen vertellen en zijn schilderijen had kunnen verkopen via zijn eigen webshop. Moeilijk voor te stellen.
Het is nog moeilijker voor te stellen hoe het hedendaagse leven eruit zou zien zonder het Internet. Zijn er bepaalde dingen die je nooit had kunnen realiseren zonder Internet? Hoe zou je je ideeën met de rest van de wereld delen? Lastige vraag, niet?
Job Witteman, CEO AMS-IX: Voor ons bij de Amsterdam Internet Exchange is Internet alles. Het is wat we eten, drinken en ademen. Laten we eerlijk zijn: het is onze business. Internet is wat de wereld draaide houdt anno 2013. Bedrijven vertrouwen er volledig op en consumenten kunnen niet meer zonder. Een onderzoek onder 1100 Nederlandse consumenten dat we onlangs hebben uitgevoerd liet zien dat tablets, smartphones en met Internet verbonden TV’s inmiddels gemeengoed zijn in nagenoeg ieder huishouden. In de aankomende jaren worden steeds meer apparaten en voorzieningen – zoals thermostaten, verlichting en mediaspelers – met het Internet verbonden. Internet gaat hiermee een nog centrale plaats in het dagelijks leven van mensen innemen.
Internet heeft niet alleen het persoonlijke leven van mensen veranderd, maar complete industrieën: retail, media, entertainment, gezondheidszorg: ongelooflijk hoe snel de wereld verandert. En we staan nog maar aan het begin van de Internetrevolutie. In de komende jaren worden niet alleen apparaten, maar complete steden slim en verbonden: het Internet of Everything.
Wat echter het meest interessante aspect aan het Internet is, is dat het mensen verbindt; en met mensen verbindt het ideeën, leidend tot innovatieve initiatieven. Het verbinden van mensen en ideeën is ook wat TEDxAmsterdam tracht te doen. Door vooraanstaande sprekers een podium te bieden om hun unieke gedachten te delen, brengt dit lokale TEDx event mensen samen en stimuleert het creativiteit en discussie. Omdat AMS-IX gelooft in de verbindende kracht van TEDxAmsterdam – net zoals het geval is bij het Internet – zijn we al vanaf het begin partner van dit event. Let op: Dit jaar geven we een entreeticket weg voor TEDxAmsterdam. Wat je hiervoor moet doen is ons vertellen hoe het Internet je geholpen heeft bij het opstarten van je business of project.
Platformen zoals Quora en Reddit laten zien hoe Internet kan helpen bij het delen van kennis en inspiratie. Op Quora delen geregistreerde gebruikers wereldwijd hun kennis in een zich doorontwikkelende vraag & antwoord database, middels een website, blog en mobiele apps. Op Reddit – een sociale nieuws- en entertainmentwebsite – delen geregistreerde gebruikers volgens hen interessante content. De positie van de ingezonden content wordt bepaald door het oordeel van andere gebruikers.
In IT hebben ontelbare open source-projecten en beta review programma’s de kracht van samenwerking op het Internet aangetoond. Eén initiatief dat ik er uit wil lichten is Dell’s IdeaStorm. Dell introduceerde het IdeaStorm-platform zes jaar geleden om klanten de mogelijkheid te bieden om hun ideeën over hardware en software te delen. Inmiddels zijn bijna 20.000 ideeën ingediend, resulterend in meer dan 500 implementaties van ingestuurde ideeën door Dell. In totaal hebben meer dan 750.000 mensen op de ideeën gestemd en zijn bijna 100.000 reacties achtergelaten.
Maar wat heeft het Internet voor jou gedaan? Hoe heeft het jou geholpen om je idee in praktijk te brengen? Hoe heeft het Internet je met anderen samengebracht en innovatie mogelijk gemaakt? Of hoe heeft het Internet je creativiteit gestimuleerd en je geholpen je ideeën met de rest van de wereld te delen?
Deel je verhaal met AMS-IX en we bieden je de kans om een ticket te winnen voor de TEDxAmsterdam-conferentie in het Concertgebouw. De beste verhalen worden gedeeld op onze website en via Twitter.
We kijken uit naar jullie creatieve input…