De afgelopen dagen is er in de Verenigde Staten flink wat rumoer ontstaan vanwege de National Security Agency, ook wel bekend als de NSA. Deze overheidsorganisatie blijkt al tijden toegang te hebben tot gegevens van grote internetbedrijven als Facebook en Google. Zowel Larry Page van Google als Mark Zuckerberg van Facebook gaven aan dat ze helemaal niets weten van PRISM, de naam die door de NSA gebruikt zou worden om gegevens van internetgebruikers te achterhalen.
Volgens een bron die dichtbij de NSA staat, zijn de geruchten klinkklare onzin en zijn ze gebaseerd op een gelekte PowerPoint-presentatie. Uit het onderzoek van The Guardian en The Washington Post bleek dat de NSA al sinds 2007 gegevens van klanten van verschillende grote internetbedrijven achterhaalt. De NSA zou in staat zijn om chatgesprekken te volgen, mails te lezen en zelfs gedownloade documenten kunnen bekijken.
Mark Zuckerberg gaf aan dat zijn bedrijf niets wist van PRISM en noemt het ‘schandalig’ als de geruchten waar zouden zijn. Volgens hem beoordeelt Facebook ieder verzoek van de overheid om inzage in gegevens te krijgen. Daarnaast belooft hij zijn gebruikers dat ze er alles aan doen om de gegevens veilig te houden. Ook Larry Page sluit zich hierbij aan en spreekt van een ‘groot schandaal’. Hij is van mening dat de overheid meer transparant moet zijn over het verkrijgen van privégegevens van internetgebruikers.
President Obama reageerde enigszins laconiek op de geruchten en zei dat de overheid door het verzamelen van grote hoeveelheden data flink wat terreuraanslagen heeft weten te voorkomen. Hij is van mening dat de privacy gewaarborgd moet blijven, maar dat de veiligheid van de burgers en het land nooit in gevaar mag komen.