Mijn volgers op Twitter en mijn vrienden op Facebook irriteren zich mateloos door de massale updates die ik plaats via de dienst Instagram, die onlangs is overgenomen door Facebook. In feite heb ik nog niet heel erg lang last van deze verslaving. Instagram werd voorheen alleen gebruikt door iPhone-gebruikers, die niet allemaal even blij waren toen de makers van Instagram besloten om een Android-versie te bouwen. Het zal de makers van Instagram een zorg wezen, aangezien het aantal gebruikers van hun dienst exponentieel is gegroeid.
De vraag is natuurlijk: hoe komt het dat Instagram zo populair is? En waarom hebben gebruikers de drang om foto’s te publiceren via deze fotodienst? De originaliteit is ver te zoeken, aangezien alle gebruikers de beschikking hebben over dezelfde filters. Sowieso is het aantal filters erg beperkt als je die vergelijkt met een programma als Pixlr-o-matic. Het meest voor de hand liggende argument is vermoedelijk dat Instagram een grote gebruikersgroep heeft die actief foto’s met elkaar delen.
In mijn omgeving merk ik dat het gebruik van Instagram enorm toeneemt. Veel mensen met een BlackBerry vallen buiten de boot en zullen dat in de toekomst vermoedelijk nog steeds blijven. Bezitters van een iOS- of Android-toestel met een camera hebben massaal Instagram geïnstalleerd, al is het alleen maar om het programma uit te testen. Ze zijn hier dan ook vrij snel actief in: dankzij het automatisch doorsturen van nieuwe foto’s naar andere sociale netwerksites als Facebook en Twitter, zorgt Instagram er ook voor dat er wat werk wordt bespaard. Nu hoeven mensen minder te klikken om toch dat ene mooie kiekje te delen met andere vrienden en volgers.
Hoe is het gebruik van Instagram in uw omgeving? Verschijnen er kwalitatief hogere en betere foto’s sinds het aantal gebruikers is toegenomen dankzij de Android-app, of verschijnen er juist steeds meer ‘rotte appels’ tussen de foto’s? En is Instagram slechts een tijdelijke hype of zal het een blijvertje zijn?