13.02.2013
Online

Werk gelukkiger, niet harder: [3 tips]

By: Redactie Dutchcowboys

BlogOnline
werk-gelukkiger-niet-harder-3-tips.jpg
werk-gelukkiger-niet-harder-3-tips.jpg

Onderzoek toont aan dat ‘geluk’ een sterkere voorspeller is van zakelijk succes dan ‘werk tevredenheid’. Gelukkige mensen presteren consistent beter dan hun collega’s en krijgen een betere positie met meer voldoening. Maar als geluk zo belangrijk is voor productiviteit en zakelijk succes ontstaat de vraag: Hoe meet je geluk? Wat maakt een werknemer gelukkig? Wat maakt iemand überhaupt gelukkig? Hoe kunnen bedrijven een positieve werkomgeving creëren?

Psychologen hebben een begin gemaakt met het verkennen van deze onderzoeksvragen en het proces van positieve psychologie. Mindjet, producent van collaborative work management-software geeft 3 tips uit de positieve psychologie die je zowel in je persoonlijke leven als je professionele carrière kunt toepassen:

1. Wees pro-actief in het versterken van de groepscohesie

Mensen zijn sociale wezens en onze sociale relaties hebben een grote invloed op ons eigen gevoel van geluk. Het is daarom goed om de banden tussen collega’s te verbeteren.

Het onderhouden van deze sociale connecties is een van de sleutels naar een zinvol, productief en gelukkig leven. Gezien de hoeveelheid tijd die we aan werk besteden, worden collega’s onvermijdelijk een belangrijke sociale groep binnen ons persoonlijke netwerk. Probeer collega’s als belangrijk onderdeel van je sociale bestaan te zien, in plaats van hen te zien als gewoonweg collega’s. Wees pro-actief in het versterken van de groepscohesie en het algemeen welbevinden. Deze inspanning kan zo simpel zijn als het toe eigenen van een klein project of onderdeel van een groter probleem. Hierdoor lever je zowel voor jezelf als voor anderen een concrete verbetering aan de groep op een manier die tastbaar en zichtbaar is.

2. Probeer je ‘flow’ te vinden

Positieve psychologen strooien met het woord ‘geluk’. Maar het woord ‘flow’ wordt bijna net zo vaak gebruikt. ‘Flow’ beschrijft een gemoedstoestand waar we allemaal wel bekend mee zijn; werk gaat moeiteloos, taken komen en gaan onbewust en tijd gaat voorbij zonder het op te merken. Dit gevoel van ‘flow’ is een belangrijke gelukscomponent. Een van de sleutels om jouw persoonlijke ‘flow’ te identificeren is door het vinden van de juiste balans tussen uitdagende taken en werkcompetentie. Het doen van een taak die eigenlijk te uitdagend is, leidt tot frustratie en een gevoel van hulpeloosheid, terwijl een taak die niet groot genoeg is resulteert in verveling. Splits projecten op in individuele ‘delen ’met heldere doelen en verwachtingen. Door afleiding en verwarring te minimaliseren, moet je in staat zijn om naadloos en zelfverzekerd / vol vertrouwen te schakelen tussen taken, terwijl je actief betrokken blijft. Wanneer het project voldoende uitdagend is, zal de ‘flow’ vanzelf komen, omdat je je met het werk bezighoudt.

3. Doe wat je leuk vindt

Positieve psychologie bevestigt het al oude spreekwoord dat je geluk niet kunt kopen. Verschillende studies hebben aangetoond dat wanneer de basis behoeften aanwezig zijn en je voldoende inkomen hebt om comfortabel te leven, je geluk niet wordt vergroot door het verdienen van meer geld. Daarnaast hebben dezelfde studies aangetoond dat mensen de invloed van het hebben van meer geld op het geluksgevoel op lange termijn drastisch overschatten. Positieve psychologie heeft echter bewezen dat degenen die gelukkig zijn meer verdienen op lange termijn, dan degenen die ongelukkig zijn.

Als je rijk en gelukkig wilt zijn, begin dan met projecten die je leuk vindt, waarbij het mogelijk is om met anderen in contact te komen terwijl je betekenisvol werk doet, dat je helpt toegang te krijgen tot de flow. Al het andere volgt.

Het geheim om gelukkiger te werken is niet het domweg volgen van een aantal stappen. Het is het maken van een bewuste beslissing om een positieve benadering van werk en leven aan te nemen. De ‘best practises’ zoals die hierboven zijn besproken kunnen je in de juiste richting wijzen, maar positieve psychologie gaat uiteindelijk om het herstellen of herindelen van je eigen persoonlijke agentschap en het ontwikkelen van zelfwerkzaamheid. In de loop van het proces kun je een meer positieve balans vinden tussen werk, familie, gezondheid en de gemeenschap.

Kijk voor meer informatie over positieve psychologie op  Quality of Life Research Center en Authentic Happiness.

Deze blogpost is geschreven door Jeroen van der Lugt.

Share this post