Het kantoor; we hebben het steeds minder nodig. Met een laptop of tablet en smartphone kunnen we in principe overal ons werk doen. Dat geldt althans voor de groep kenniswerkers die inmiddels een groot deel van de Nederlandse beroepsbevolking uitmaakt.
Recent onderzoek van de Occupier cost index schijnt een interessant licht op deze ontwikkeling. We wisten al dat mobiel werken kostenvoordelen met zich meebrengt (denk bijvoorbeeld aan de besparing op reiskosten). Nu blijkt echter ook dat het besparen op fysieke bureaus het bedrijfsleven flink wat geld kan opleveren. Dat kan zelfs in de miljarden euro’s lopen, leert een grove rekensom.
Volgens dit internationale onderzoek kost het inrichten van een werkplek de Nederlandse werkgever bijna 9.000 euro per jaar (8.943 om precies te zijn). Denk aan een besparing op vierkante meters kantoorruimte, facilitaire ondersteuning (koffie, schoonmaken) en ICT.
Het wordt interessant als je bedenkt dat er de komende jaren ook heel wat fysieke bureaus gaan verdwijnen. Uit het Workplace of the Future-onderzoek van Citrix kwam onlangs naar voren dat Nederland koploper is in het terugdringen van het aantal werkplekken. Ter vergelijking: nu zijn er nog gemiddeld 8,41 bureaus voor elke tien kennismedewerkers, aan het eind van dit decennium is dit teruggebracht naar 6,11.
Om de rekensom compleet te maken, hoeven we alleen nog te weten hoeveel kenniswerkers er in Nederland zijn. Dat is nog niet eenvoudig vast te stellen, maar volgens cijfers van het TelewerkForum gaat het om een groep van ongeveer 4 miljoen mensen.
Uitgaande van deze cijfers zijn Nederlandse werkgevers dus ruim 8 miljard euro per jaar minder kwijt aan het inrichten van fysieke werkplekken. Toegegeven, de gegevens zijn veelal gebaseerd op schattingen, dus het gaat te ver om dit bedrag al gelijk in de komende Rijksbegroting op te nemen. Maar het feit blijft dat kenniswerkers een heel belangrijk deel van de beroepsbevolking vormen en dat deze steeds minder kantoorruimte nodig hebben.
Het kantoor van 2020 zal meer een ontmoetingsplek zijn van collega’s en flexibele medewerkers, in plaats van een ruimte waar iedereen zijn eigen bureau heeft. Er is geen hogere wiskunde voor nodig om te weten dat dit een flinke besparing kan opleveren in de overheadkosten van bedrijven (huisvesting, facilitaire ondersteuning en ICT).
Een mooi bijkomend voordeel: het schrappen van bijna een miljoen bureaus scheelt ongeveer 7.800 bomen per jaar. En dat mogen we optellen bij de milieuvoordelen van minder reizen.
Deze blogpost is geschreven door Ed Bezooijen van Citrix.