Twitter heeft veel veranderd als het gaat om hoe de wereld tegenwoordig alle informatie ontvangt. De burgerjournalistiek heeft een enorme boost gekregen nu elke amateur reporter de kans heeft om in 140 tekens te beschrijven wat er zich afspeelt in de wereld. Lokale gebeurtenissen kunnen meteen bekend worden gemaakt, al dan niet vergezeld door een snel gemaakte foto. Maar hoe zit het met fictie? Is het ook mogelijk dat Twitter de plek wordt voor storytelling?
Twitter denkt van wel. Om dat te bewijzen, hebben ze onlangs het Twitter Fiction Festival aangekondigd. Deze contest begint op 28 november en zal ongever vijf dagen duren. ‘Vertel ons hoe je van plan bent om al bestaande content op onze website kunt beschrijen in een kort verhaal in tweets, maar ook bijvoorbeeld Twitter-chats, live-tweets of tweets die je nog zelf moet maken. Hoe ga je om met onze real-time globale platform, waar iedereen kan meewerken aan jouw verhaal op elk moment? Het verhaal moet wel passen in het tijdsbestek van het festival, maar dat betekent niet dat het ook echt vijf dagen moet gaan duren. Een uurtje mag ook.’ aldus Twitter.
Twitter heeft een brede kijk als het gaat om fictie. Sommige mensen hebben al vaker geëxperimenteerd met Twitter als een medium voor fictie. Denk bijvoorbeeld aan auteur Jennifer Egan, die haar verhaal ‘Black Box’ in 140 tekens elke keer wist te beschrijven. Of de #140novel actie van The Guardian, waar auteurs moesten proberen om een verhaal te vertellen in 140 tekens.