Een Britse student die gevoelige informatie gestolen heeft uit het interne netwerk van Facebook is vrijdag tot 8 maanden celstraf veroordeeld in wat omschreven wordt als “het meest serieuze geval van social media hacking ooit in Groot-Brittanië”.
De 26-jarige student Glenn Mangham heeft vanuit zijn kamertje in het ouderlijk huis ingebroken in het interne netwerk van Facebook via het account van een medewerker toen deze op vakantie was. Facebook Inc. ontdekte de hack in mei vorig jaar en lichtte de FBI in die de inbraak wist te herleiden naar Groot-Brittanië. De e-crimes unit van Scotland Yard viel het huis van Mangham op 2 juni binnen.
De informatica student heeft in december schuld bekend, maar heeft aangegeven geen eigenbelang bij de hack te hebben gehad. Hij heeft de gestolen data niet verkocht of doorgegeven en zijn intentie was om de door hem gevonden beveiligingsproblemen aan Facobook door te geven. Volgens de advocaat van Mangham is de student iemand die “in vroegere tijden alles opzij gezet zou hebben om de oorsprong van de Nijl te zoeken”, maar de rechter oordeelde dat de consequenties van de hack potentieel enorm gevaarlijk voor Facebook en de gebruikers van het netwerk waren. (bron: AP)
Goede bedoelingen en gevaarlijke consequenties kunnen samengaan, blijkt maar weer. Natuurlijk is het nodig dat inbraken die voor vele mensen schadelijke gevolgen kunnen hebben, bestraft worden, maar er zijn ook begaafde mensen nodig om zwakke plekken in beveiligingen aan te tonen. En persoonlijk geloof ik de goede bedoelingen van deze student eerder dan die van de mediageile journalisten die met de regelmaat van de klok lekken in de beveiliging van bijvoorbeeld Schiphol of het Binnenhof aantonen.