03.02.2012
Social Media

Twitter en Facebook verslavender dan alcohol en tabak

By:

BlogSocial Media
twitter-en-facebook-verslavender-dan-alc.jpg
twitter-en-facebook-verslavender-dan-alc.jpg

Al van oudsher zijn mensen verslaafd aan dezelfde dingen, zoals alcohol, sigaretten, slaap, etc. Maar als we het onderzoek van Wilhelm Hoffman moeten geloven komt er verandering in de traditionele lijst van verslavingen. Hij onderzocht 250 personen en concludeert hieruit dat het raadplegen van je Twitter en Facebook timeline verslavender is, dan het nuttigen van een alcholische drank of je drang naar nicotine. Deze verslavingen scoorde namelijk, ondanks hun reputatie, veel lager in het onderzoek van Hoffman.

Slapen en seks zijn nog steeds de dingen waar mensen het meest naar verlangen gedurende de dag. Maar de drang om regelmatig je sociale netwerken te bekijken, blijkt zeer groot. De personen werden voorzien van apparatuur, die hun dagelijkse verlangen registreerde. Dit leverde de onderzoekers ongeveer 8.000 interessante logs (berichten) op.

Daarbij bleek dat hoe sterker de personen zich wisten af te zetten tegen de verleiding, des te groter de kans was dat ze het toch gingen doen. Volgens Hoffman heeft hier de volgende verklaring voor: ”Naarmate de dag vordert, blijkt de wilskracht van mensen lager te zijn en hebben mensen zichzelf minder in de hand”.

Op zich is dit geen schokkende uitkomst en in Nederland hebben we er al zelfs een woord voor gevonden, namelijk ‘infobesitas’. Daarbij zullen de meningen flink uiteen lopen over dit onderzoek. Want hoe representatief is het en welke personen zijn onderzocht? Ook vind ik het nog niks zeggen over de Nederlandse markt (lees: Nederlandse verslavingen). Amerika is toch een tikkeltje erger, want zijn zelfs al klinieken geopend om van je social media verslaving af te komen.

Een wetenschappelijk onderzoek in Nederland over dit onderwerp is naar mijn mening zeer wenselijk. Want hoeveel Nederlandse huismoeders spelen dagelijks Farmville en ‘verwaarlozen’ hierdoor hun kids. Ik denk dat we best eens in kaart mogen brengen hoeveel dit er zijn, maar vooral wat de gevolgen zijn. En wanneer ben je nou echt verslaafd? Waar ligt die scheidingslijn?

Uiteraard ben ik ook benieuwd naar jouw mening. Wanneer vind jij iemand verslaafd aan social media? En hoe vind jij dat wij daar mee om moeten gaan?

Credits foto: Perfectsago

Share this post