Het 10-jarig bestaan van Wikipedia heeft geleid tot een website met zo’n 700.000 artikelen, geschreven voor en door gebruikers en tot een populariteit die (volgens Alexa) deze encyclopedie in het rijtje van de Nederlandse Topsites op een achtste plaats zet (met Google op 1, Twitter en Hyves op respectievelijk 9 en 10). Wat maakt deze encyclopedie zo populair?
Hij is natuurlijk gratis, iets wat 10 jaar geleden nog niet zo vanzelfspreken is als nu. Maar de “schandalen” en discussies zullen ook wel hebben bijgedragen aan het breed bekend maken van deze bron van informatie.
Nog steeds is er de bekende discussie over wat “beter” is: een ‘papieren naslagwerk’, gemaakt door professionals of een door iedereen te bewerken online versie. In Duitsland heeft een computertijdschrift in 2004 een vergelijking gemaakt die in het voordeel van Wikipedia uitviel. Wel worden er meer “fouten” gevonden in Wikipedia, waarbij de opzettelijk geschreven onzinartikelen meestal snel verwijderd worden. Hardnekkiger zijn de subtielere vormen van verkeerde informatie, zoals kleine wijzigingen in bestaande artikelen of aannemelijke artikelen over niet-bestaande gebeurtenissen of personen. Maar van Wikipedia weet men dat het door gebruikers geschreven is en dat niet alle informatie klakkeloos overgenomen kan worden, terwijl veel mensen zich niet bewust zijn dat ook in een “echte” encyclopedie fouten en onwaarheden staan.
Nog een voordeel t.o.v. de gedrukte naslagwerken is het snelle karakter van Wikipedia. Waar je bij een papieren naslagwerk op een herdruk moet wachten voor je informatie weer enigszins up-to-date hebt, heb je bij deze internetversie vaak dezelfde dag nog een artikel over een actueel thema. “Wiki” in Wikipedia is afgeleid van wikiwiki, wat in het Hawaïaans “snel” betekent.
Er bestaan inmiddels veel “klonen” van deze encyclopedie. Een afgeleide van Wikipedia die ik erg leuk vind is Oncyclopedia, de onzinversie van Wikipedia, met erg grappige artikelen. Ik kwam hierbij uit toen ik voor mijn zoon een antwoord zocht op hoe kameleons van kleur veranderen.
Vandaag wordt het 10-jarig bestaan van Wikipedia gevierd met het verjaardagsfeest WP10NL in Den Bosch. Op de eigen site is daar natuurlijk informatie over te vinden en kun je je inschrijven. En waarschijnlijk staat er vanavond al een nieuwe wiki klaar!