De meest prestigieuze prijs op het gebied van Computer Science, ook wel de Nobelprijs voor de Informatica genoemd, is gewonnen door de Brit Leslie G. Valiant. Valiant’s onderzoek naar processen om computers als mensen te laten “denken” leverde de basis voor toepassingen variërende van e-mail spam filters tot Watson, de supercomputer van IBM.
De Association for Computing Machinery (ACM) kende de prijs toe vanwege de fundamentele bijdrage die Valiant al ruim 30 jaar levert aan de vele aspecten van de theoretische informatica. Of -in de woorden van de jury- “For transformative contributions to the theory of computation, including the theory of probably approximately correct (PAC) learning, the complexity of enumeration and of algebraic computation, and the theory of parallel and distributed computing”.
De prijs, die op 4 juni 2011 uitgereikt zal worden, gaat vergezeld van een geldprijs van 250.000 dollar (gesponsord door Intel Corporation en Google Inc.) en is genoemd naar de Britse wiskundige Alan M. Turing, bekend van de “Turing-test” en van zijn bijdrage aan het kraken van de Enigma-code. En dat maakt de cirkel weer rond, want de Turing-test was een experiment om te kijken of een machine menselijke intelligentie kan vertonen, waar Watson onlangs, door het winnen van Jeopardy! erg dichtbij kwam.