Als je heel goed luistert, hoor je zoveel meer…
Er valt doorgaans veel meer uit een organisatie te halen. Zowel pret, poen als prestige. Niet vanuit een negatieve motivatie -hoe knijp ik meer uit mijn medewerkers?- maar juist vanuit een positieve. Met name grote bedrijven zien medewerkers vaak als iemand behorend bij een functienaam, waar een KPI en een target bij horen. Dat levert hen waarschijnlijk het idee van stabiliteit, organisatie en aansprakelijkheid op. Maar daarmee weten ze nog niet wat een medewerker daadwerkelijk in huis heeft en als mens nodig heeft. Je zet dan diegene alleen in volgens zijn functiebeschrijving. Iemand ‘is’ zijn jobtitle.
Maar weet jij wie er eigenlijk bij jou in het bedrijf ‘violist is‘ en wie er ‘vloeiend Russisch‘ spreekt, capabilities die niet in de functiebeschrijving staan? Er zijn echt vele momenten dat dit voor de business handig is om te weten.
Grote bedrijven functioneren in een aantal opzichten als psychopaten. Bedrijven voelen niets. Ze kunnen bijvoorbeeld geen relatie aangaan en hebben geen geweten. Er is permanente tegendruk voor nodig om niet op te gaan in deze kant van business onmenselijkheid. Ik hoop van harte dat de socials deel van het antwoord gaan vormen. Sociale media vormen een perfecte tool box om dit betaalbaar mogelijk te maken.
‘Zie de mens’. Breng maximaal tacit knowledge ter beschikking van de business, kennis die iedereen heeft maar die nergens op een briefje staat. Dat schept transparantie, vermindert de organisatiekosten, eert alle collega’s in hun bijdragen en vernieuwt de onderneming op een betekenisvolle manier.
De toekomst is vermenselijking van samenwerking.