De twee winnaars van de eerste Nederlandse NASA–Google Innovatiewedstrijd via Singularity University zijn vandaag bekendgemaakt. Maayke Damen en Yori Kamphuis zijn de gelukkigen die via een scholarship t.w.v. 30.000 US dollar deze zomer maar liefst 10 weken naar het NASA R&D campus in Silicon Valley zullen gaan. Deze twee scholarships worden aangeboden door T-Mobile en FreedomLab. Beide winnaars hebben unieke oplossingen bedacht om de sociale cohesie in Nederland te verbeteren:
– Maayke Damen (25 jaar) heeft 3 academische studies in Culturele Antropologie/Ontwikkelingsstudies, Bedrijfskunde en Duurzaamheid, is Lid van Nederlandse Club van Rome, werkzaam binnen INSID en Ex’tent Green Venture Capital, jongere afgevaardigde vanuit Nederland voor de Verenigde Naties voor duurzaamheid en organisator van onder meer TEDxUU en Al Gore Youth Event. De winnende oplossing: Een Google voor Materialen.
Hergebruik en recycling van producten door verschillende ondernemingen staat nog in de kinderschoenen. Hergebruik is belangrijk voor duurzaamheid en indirect ook voor sociale cohesie. Schaarse grondstoffen werken prijsverhogend en zetten de sociale cohesie onder druk. Afval van het ene bedrijf kan de input vormen voor een ander bedrijf. De oplossing in dit verband is een digitale ‘resources passport’ waarin per product en per bedrijf de kwantiteit, kwaliteit, oorsprong en waarde van alle productmaterialen worden geïnventariseerd en gedeeld.
– Yori Kamphuis (26 jaar) heeft 2 academische studies in Industrial Engineering, Geopolitiek en Veiligheid, is co-Founder van de Nederlandse startup Qubis. Qubis is een van de gerespecteerde K50 – wereldwijd de 50 meest innovatieve studenten startups. Qubis werkt momenteel onder meer voor verschillende Forbes500 ondernemingen. Verder winnaar van de eerste NATO Cyberdefensie competitie (onderdeel NAVO), winnaar Huygens Talent Programma Scholarship, President van LAKS. De winnende oplossing: Integr-ear.
Voor vertalingsdoeleinden gebruiken veel mensen tegenwoordig al Google Translate. Dit is echter alleen voor tekst. De oplossing om de sociale cohesie en communicatie te verbeteren is een technisch apparaat dat in het oor wordt geplaatst. Dit apparaat filtert inkomend geluid en vertaalt dit direct in de taal van de ontvanger. In dezelfde stem met hetzelfde volume als de oorspronkelijke zender. Daarbij maakt het gebruik van Artificial Intelligence, nanotech en neurotechnologie. Multi-culturele taalbarrières verdwijnen.
Singulariteit is een verzamelterm voor verschillende exponentieel groeiende technologische ontwikkelingen zoals nanotechnologie, hersenonderzoek, DNA lezen en schrijven, zichzelf sturende auto’s, 3D printers, internet of things, energie, ruimtevaart en robotica die elkaar de komende jaren versterken, met grote gevolgen voor individuen, bedrijfsleven, politiek en wetenschap.
Singularity University is in 2009 door NASA en Google opgerichte interdisciplinaire universiteit in de Verenigde Staten om een nieuwe generatie leiders in bedrijfsleven, wetenschap en overheid te verenigen, onderwijzen en inspireren. Founders van deze nieuwe universiteit op het NASA AMES campus in Silicon Valley zijn onder meer Peter Diamandis (Founder X-Prize, bestseller Abundance), Ray Kurzweil en Larry Page (CEO van Google).
Hierbij gaat het om kennis van kerngebieden als neurotechnologie, internet of things, kunstmatige intelligentie/robotica, life sciences, nanotechnologie en technologie op het gebied van energie en milieu. De technologieën binnen deze gebieden ontwikkelen zich allen exponentieel en convergeren in de toekomst (singulariteit). Singularity University streeft ernaar deze ontwikkelingen te begrijpen en te gebruiken om zo de grootste uitdagingen van de maatschappij en de wereld tegemoet te treden. Voorbeelden zijn een overvloed aan drinkwater, energie, gezondheid, onderwijs en voedsel.
Yuri van Geest, officiele Nederlandse ambassadeur van Singularity University: “Wij zijn zeer verheugd met de twee zeer getalenteerde en breed ontwikkelde winnaars. Toptalenten waar Nederland trots op kan zijn. Jonge mensen met oog voor hogere doelen die actief een positieve bijdrage leveren aan een betere wereld. Deze zomer zullen zij in een hoog tempo de allerbeste denkers en sprekers in de wereld voorbij zien komen om daarna met 80 andere toptalenten uit de hele wereld startups te creeren die hun idealen nog dichterbij de realiteit zullen brengen. Wij wensen beiden een geweldig inspirerende tijd en veel succes toe.“