11.04.2012
Online

Vodafone-brand toont noodzaak voor hybride cloud-oplossingen aan

By: Redactie Dutchcowboys

BlogOnline

Cloud computing geeft de zakelijke gebruiker de mogelijkheid om software en data op servers van een externe dienstverlener te stallen. Het lijkt makkelijk om het op deze manier uit te besteden, maar de brand bij Vodafone toont aan hoe bedrijven stil komen te liggen als gevolg van een netwerkstoring.

Het spraak- en datanetwerk van Vodafone kwam vorige week in Rotterdam en omgeving tot een halt. Bedrijven in de randstad konden niet meer bellen of gebeld worden. Sms’en of machine to machine communicatie was tijdelijk niet mogelijk. En ook het 3G-netwerk was het grootste deel van de dag onvindbaar. Vodafone poogde het verkeer naar andere netwerken door te sluizen, waardoor hier ook weer hoge druk op kwam te staan. Het gevolg? Ook klanten in Oost- en Noord-Nederland kregen een krakkemikkig netwerk voor de kiezen. Bijna een week later is alles pas weer hersteld.

BTG, de branchevereniging van grootgebruikers van telecom en IT, pleit voor een nationaal noodnet bij mobiele calamiteiten. Er kwamen veel klachten binnen van bedrijven die door de storing van Vodafone slecht bereikbaar waren en hierdoor schade hebben geleden.

vodafone-brand-toont-noodzaak-voor-hybri.jpg
vodafone-brand-toont-noodzaak-voor-hybri.jpg

Al deze problemen ontstonden door brand, op één plek in het netwerk van Vodafone, waarna 700 zendmasten van de telecomprovider wegvielen. In dit knooppunt, dat tijdelijk uit de roulatie was, worden ook nog eens klantgegevens opgeslagen van 25% van de klanten van Vodafone.

Het voorbeeld toont aan dat bedrijven hun eigen kritische data goed moeten beschermen mochten zij te maken krijgen met een situatie als deze. Neem nou het geval van het opslaan van bedrijfsgegevens in de cloud. Deze gegevens zijn primair voor een organisatie, daar wil je het liefst controle over houden. Je wilt weten waar je data staat, hoe het is opgeslagen en beveiligd. En bij het wegzetten van gegevens in de cloud, heb je ineens een stuk minder te zeggen als bedrijf.

Een oplossing ligt in het maken van onderscheid in bedrijfskritische en minder bedrijfskritische data. Bijvoorbeeld klantgegevens of financiële gegevens aan de ene kant en zaken als algemene templates aan de andere kant. Die kan je natuurlijk op verschillende manieren opslaan. Bedrijfskritische data, waar je zelf de controle over wilt houden, sla je in je eigen netwerk op. Daarbij moet je zorgen dat je een replica maakt, een back up. Het is bedrijfskritische data, zorg ervoor dat het ook zo wordt behandeld.

Op het moment dat je cloud computing gebruikt en je hierdoor een internetverbinding nodig hebt, dan ben je in het geval van een internet-storing de pineut. Het is zaak om bepaalde informatie ook lokaal op te slaan, zodat je hier altijd bij kunt. De cloud kan dan weer voor de back up zorgen.

Een hybride cloud-oplossing is ’the best of both worlds’. Hierbij maakt een bedrijf gebruik van de cloud, maar ook van lokale opslag. In de huidige digitale wereld komt er steeds meer data. Dat is prettig, maar een goede aanvliegroute om te zorgen dat de data altijd voor handen is, daar moet over nagedacht worden.

Deze blog is geschreven door Rob Rentenaar, Regional Director Benelux bij NETGEAR Benelux.

Share this post