Dagbladuitgevers lijken te struikelen over de 30% afdracht (subscription billing) die Apple hen oplegt voor de verkoop van door hen ontwikkelde applicaties voor de iPad (en iPhone) in iTunes. Voor de kranten is het zuur dat zij dit percentage binnen hun abonnementeninkomsten zien verdwijnen aan Apple.
Veel uitgevers zien in de ontwikkeling die de iPad doormaakt eindelijk een nieuw inkomstenmodel ontstaan naast de terugloop in verkoop van reguliere abonnementen. Veel keuze hebben de uitgevers overigens niet want iTunes lijkt in combinatie met de iPad tot nu een van de zeldzame mogelijkheden voor extra inkomsten. Een ander hekel punt is dat Apple vooralsnog weigert contactgegevens door te sturen naar de uitgevers.
Deze week lanceerde Google One Pass, een nieuw onlineplatform waar uitgevers zowel abonnementen als losse artikels kunnen gaan verkopen. Voor het gebruik maken van deze dienst moet slechts 10% aan Google worden afgedragen, want aanzienlijk aantrekkelijker is dan de eerder genoemde 30% van Apple. Nadeel van Google One Pass is wel dat het werkt met het eigen Google Checkout, een alternatief betalingssysteem wat overeenkomt met PayPal. Voordeel is dat Google wel de contactgegevens doorstuurt naar uitgevers, hetgeen eigenlijk niet meer dan normaal is.
Google lijkt vol de markt in te gaan met One Pass en heeft inmiddels contracten afgesloten met uitgevers in de VS, Canada en in Europa Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Spanje en Duitsland (Axel Springer). Inmiddels zouden ook Microsoft en Hewlett-Packard werken aan alternatieven. Voor de markt is het goed dat er naast iTunes alternatieven ontstaan. De machtspositie die Apple nu nog heeft mag zeker worden doorbroken.