In 1990 bedacht Robert Cailliau samen met Tim Berners-Lee het World Wide Web. Tijdens zijn keynote blikt Robert terug op de geschiedenis van het internet, om daarna te laten zien waar het nu staat en een kijkje te geven in de toekomst van het internet. Verbazingwekkend genoeg houdt de bedenker van het web niet van bloggen, is hij niet gek op de iPad en heeft hij liever geen mobiele telefoon op zak.
Xx: exponentiële groei
Het web zoals wij dat kennen is ontstaan bij CERN. Een journalist schreef destijds ‘Here are people who change their mind in the face of evidence.’ Het web vond oorspronkelijk haar spinoff tijdens de realisatie van de gigantische deeltjesversneller van CERN. De ondergrondse mega-tunnel waar we ooit bang voor waren, omdat die deeltjesversneller zwarte gaten zou veroorzaken. Door de omvang was het web nodig, anders was communicatie vrijwel niet mogelijk geweest. In 1989 stelde Tim Berners-Lee daarom voor om een centraal systeem te realiseren zodat CERN documenten kon uitwisselen. Hieraan liggen hypertext (1960), de personal computer (1968) en het netwerk (19 1950) ten grondslag. In 1990 realiseerde CERN de noodzakelijk software, waarna de technologie in 1993 beschikbaar werd voor de hele wereld.
Veel mensen denken dat de oorspronkelijke browser weinig functionaliteiten had en niet voldeed aan de verwachting. In werkelijkheid kon die browser echter vector graphics verwerken en tekst formatting toepassen. Bovendien was het niet alleen een browser, maar tegelijkertijd een editor. Door een keer te klikken opende de link, en door dubbelklik kon je het document editen. Volgens Robert veel handiger om te gebruiken dan de browsers van tegenwoordig. Destijds werd de fout gemaakt ruimte te laten voor programmeertalen, waardoor we nu gebruik maken van JavaScript, php, python en CSS. Hij is van mening dat tegenwoordig maar twee browsers volledig acceptabel zijn omdat zij alle programmeertalen goed vertalen: Firefox en Safari. Internet Explorer kan namelijk niet zo goed overweg met div’s… CERN realiseerde standards die wij kennen als W3C.
Het web had één belangrijke functie waardoor het uiteindelijk zo groot is geworden: scaleability. Exponentiële groei is een kenmerk van het web.
21: vrijheid en verantwoordelijkheid
Hoe het web er tegenwoordig voor staat, is ook wel te vergelijken met 21 zijn. Als je 21 wordt, krijg je je vrijheid terug, maar neemt ook je verantwoordelijkheid toe. Een van de grootste problemen die op dit moment spelen is de driehoek auteur – lezer – adverteerder. De adverteerder is machtig en kan alle verhoudingen op zijn kop zetten. Mogelijk biedt de mobile wereld een uitkomst door micropayments. ‘Get rid of the vicious triangle!’ aldus Robert.
20x: users met 20% laten afnemen
Robert geeft aan dat de ideale populatie, om in aantal mensen te rekenen, al heel lang geleden bereikt is. Een van problemen waar we in de toekomst tegenaan gaan lopen is de gigantische toename van social networks. Robert Cailliau staat hier sceptisch tegenover, want ‘waar’ zijn ze? En ‘wie’ zijn ze? Social networks zijn desireable, maar je hebt er geen controle over. Volgens Robert is het net zoals een religie: je kunt er wel in, maar je komt er nooit meer vanaf. De oplossing volgens hem? Het aantal users met 20% terugbrengen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Een mogelijkheid voor de evolutie van social networks is dat je in de toekomst peer-to-peer zou kunnen werken. Vanaf een server thuis, zodat je controle hebt over alles wat je plaatst? De toekomst zal het uitwijzen.
Om zijn visie op het verleden, heden en toekomst van het web af te sluiten, geeft Robert een persoonlijke boodschap mee: ‘We zijn niet machtig, ook al denken we van wel. De technologie en wetenschap vinden altijd wel een antwoord.’
Voor diegenen die de volledige geschiedenis van het web een keer willen lezen: Robert Cailliau schreef een boek over het ontstaan van het web: ‘How the web was born‘.