Tijdens eDay is er niet alleen ín de Van Nelle Fabriek van alles te beleven. Wie zich even wil losbreken van de keynotes en de drukte van het binnenplein kan zich buiten in talloze “Buzz”-sessies storten. In, jawel, een schoolbus sprak bijvoorbeeld John Post van IBM over The Internet Of Things, waar IBM veel tijd en energie in stopt, want: “de manier waarop onze wereld werkt is aan het veranderen“.
Terwijl de schoolbus door vertragingen langzaam aan volliep begon Post zijn verhaal met een klassieke verdeling van 3 dimensies. In het recente verleden werden de fysieke wereld, de wereld van “Business & IT” en de “menselijke wereld” gescheiden door een voornamelijk technische barriere. Dankzij een enorme spurt in technologische ontwikkelingen zien we echter steeds meer kansen tot verbinden.
Als voorbeelden noemt Post recente experimenten op bijvoorbeeld het gebied van biodiversiteit, waarbij vogels werden voorzien van meetapparatuur. Hierdoor werd de vlucht van het beest inzichtelijk en kreeg men direct meer inzicht in de werking van bepaalde natuurlijke systemen. Of een case waarbij het slim kijken naar de data die er beschikbaar werd door “connected” vrachtauto’s ervoor zorgde dat er een slimmere supply chain werd gecreërd.
Uiteraard kwam ook het voorbeeld van de verkeersaanpak in Stockholm voorbij. Recent werkte IBM samen met de gemeente van Stockholm om het verkeer in de Zweedse stad stevig aan te pakken. Het merendeel van de taxi’s en stadsbussen werden voorzien van GPS en een aantal slimme chips, waardoor er een veel gedetailleerder inzicht ontstond in het verkeersproces. De aanpak die hierop kon worden ontplooid resulteerde uiteindelijk in een verlaging van de co2-emissie van 12% en een algehele afname van verkeer in de stad van 20%.
Uiteindelijk moet het allemaal leiden naar “de nieuwe mens”, aldus Post: “De huidige versie, 1.0, loopt intussen al weer een paar duizend jaar rond en is wel toe aan vervanging“. De mens2.0 dus, waarbij het up- en downloaden van data voor in je hersenen een realiteit voor ons allen moet gaan worden. Volgens Post moet dat laatste binnen nu 15 jaar overigens wel mogelijk zijn. De techniek gaat immers razendsnel: “de verwachting is ook dat er binnen nu en 2 jaar een computer is die sneller is dan de mens als het gaan om handelingen per seconden“.
De vraag is echter of “we” er nu met zijn allen al klaar voor zijn. Immers, “connected devices” en domotica zijn termen die de laatste 10 jaar al rondzingen. Toch blijft die vriend die zijn huis compleet heeft voorzien van allerhande domotica snufjes nog altijd “een beetje een hobby’ende nerd”. Welke motivatie voor de consument moet er volgens Post aan ten grondslag liggen om een heel breed draagvlak te creëren? “In dit geval is het de vraag of het zo moet lopen. Ik denk dat in dit geval het zo is dat de wal het schip moet keren” antwoord Post “Uiteindelijk liggen de voordelen in de enorme datasets die het oplevert voor het oprapen. Voornamelijk voor de bedrijfskant, maar dat biedt legio kansen om het voor de consument aantrekkelijk te maken“.