De eerste dag van Paypal Innovate werd gisteren afgesloten door een presentatie van Tim O’Reilly. O’reilly, bekend van zijn boeken, blogs, events en innovatieve kijk op de toekomst, wist in een indrukwekkende presentatie precies uit te leggen waarom het opengooien van platformen en de koppelingen tussen databases in de cloud in de toekomst zo belangrijk wordt.
Dat klinkt complexer dan het is. Een voorbeeld: Op basis van de geotags die foto’s op Flickr krijgen is het nu al mogelijk om de exacte omtrek van een land, stad, of buurt te genereren. Niet op basis van dure sateliet beelden dus; cartografie is user generated content geworden.
Nog een voorbeeld: Een experiment van MIT onder de naam ‘Gaydar‘ maakt op basis van de ingevulde interesses op je social media accounts een inschatting of je wel of niet op mensen van hetzelfde geslacht valt. Privacy- en smaakissues daargelaten is het in elk geval een interessante wijze om data te herintepreteren.
O’Reilly noemt het: ‘The Real World casting shadows’. En dat kan verregaande gevolgen hebben. Google is koploper als het gaat om zinvolle datakoppelingen. Niet alleen omdat ze zelf zo verschrikkelijk veel data hebben of overal expert in zijn, het is omdat ze verschillende dataproviders slim aan elkaar weten te koppelen. Op basis van Google maps en GPS gaan zij de software die Tomtom nu nog verkoopt, immers al gratis aanbieden.
Het is verre van magie, alle slimmigheden die we nu om ons heen zien gebeuren. Systemen zijn te trainen. Neem iPhoto op de Mac, waarin het mogelijk is om gezichtsherkenning te gebruiken. De software vraagt je bij elke foto of dit je zus of kind is, na verloop van tijd zal het in staat zijn zelf gezichten te herkennen. Het wordt een stuk lastiger als we groepsfoto’s maken van alle aanwezigen bij Paypal Innovate, en het systeem vragen om die op gezicht te herkennen. Or is it? Als alle aanwezigen van te voren hun Facebook of Twitter profiel hebben doorgegeven wordt het doorzoeken van een relatief kleine database ineens een stuk makkelijker.
Hetzelfde geldt in feite for Augmented Reality. Het lijkt immers verbazingwekkend dat je de camera in je mobieltje gebruikt om pinautomaten in de buurt te localiseren. Maar de app wekt door het gebruik van de camerafunctie slechts de illusie dat hij de gebouwen om je heen herkent. In feite wordt de data die je te zien krijgt bepaalt op basis van je GPS locatie en het ingebouwde kompas dat in je toestel zit. It’s not magic. It’s connecting the right databases.
Web 2.0 draait volgens O’Reilly om ‘finding meaning in user generated data and turning it into real-time interfaces and services for real people’. Daarom is het belangrijk dat bedrijven hun platformen opengooien zodat anderen hun diensten kunnen koppelen en deze slimmer en gebruiksvriendelijker kunnen maken.
Dat Paypal nu ook over diverse API’s beschikt is dus een goede ontwikkeling, mits ze hun code natuurlijk zorgvuldig hebben opgebouwd. O’reilly: ‘API design is like having sex. If you make 1 mistake you’ll support it for the rest of your life’.