De eigenlijke release van Internet Explorer 5 gebeurde in drie fasen. Eerst werd er een Developer Preview uitgebracht in juni 1998 gevolgd door een Public Preview in november 1998. In maart 1999 werd eindelijk de definitieve versie uitgebracht.
In september verscheen er een versie met Windows 98. Versie 5.0 was ook de laatste relase voor Windows 3.1x en Windows NT 3.x. Internet Explorer 5.5 werd later uitgebracht voor Windows Me (ook wel Windows Millennium Edition of Windows Millennium) in juli 2000, en omvatte vooral veel bug-fixes en beveiligingspatches.
Hans van der Meer toen Product manager Microsoft Office en nu Marketing manager IW Online services over het uitdelen van cd’s op verjaardagen : “In maart 1999, dus nog net in de vorige eeuw, werd Internet Explorer 5.0 geïntroduceerd. De ‘browseroorlog’ was in volle gang en binnen een jaar had IE 5.0 een marktaandeel van 50%, meer dan voorganger IE 4 en concurrent Netscape. Die voorsprong is niet vanzelf gekomen!
Ook in Nederland trokken we er met man en macht aan. Rond de introductie van IE 5.0 hadden we binnen Microsoft Nederland een speciaal team opgericht. Met drie mensen waren we full time bezig om IE 5 zo goed mogelijk in de markt te zetten. We hadden er ook een speciaal kantoortje voor ingericht, waar ongeveer 24 uur per dag werd doorgewerkt om de Nederlandse bètaversie van IE 5.0 te testen. Het doel was er uiteindelijk cd’s van te ‘bakken’ om aan uitgeverijen te geven zodat ze IE5 mee konden bundelen met hun tijdschriften. Op cd’s, bij tijdschriften?! Jazeker, want we zaten toen weliswaar midden in een internet-hype – de later beruchte ‘bubble’ – maar het grote publiek had nog helemaal geen breedband internet. PC-magazines op papier beleefden hoogtijdagen. Verspreiden van software op een cd via deze weg was toen daarom dé manier.
Daar bleef het niet bij. Elke Microsoft-medewerker had een persoonlijke voorraad cd’s met IE 5.0 zodat je die op verjaardagen kon uitdelen. Ik denk dat we op die manier bij elkaar meer dan 1 miljoen cd’s bij eindgebruikers hebben gekregen. Veel van die cd’s hebben hun carrière voortgezet als onderzetter. In augustus 2001 kwam alweer opvolger IE 6, die zelfs tot op de dag van vandaag nog in gebruik blijkt te zijn…“