29.10.2009
Cybercrime

Schiet de overheid tekort in aanpak cybercrime?

By: Jeroen de Hooge

BlogCybercrime
schiet-de-overheid-tekort-in-aanpak-cybe.jpg
schiet-de-overheid-tekort-in-aanpak-cybe.jpg

De overheid schiet tekort bij het voorkomen van internetfraude. Sterker nog de overheid werkt identiteitsfraude deels ook in de hand door geen paal en perk te stellen aan de informatiehonger van de overheid zelf en van het bedrijfsleven.” Aldus Hoogleraar Recht en informatisering Corien Prins in een interview met het Tijdschrift (Secondant) van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid over de risico’s van de digitalisering van de samenleving en de gevolgen voor de relatie tussen burgers en overheid.

De hoogleraar Recht en informatisering aan de Universiteit van Tilburg pleit voor institutionele veranderingen om de aanpak van Cybercrime effectiever te maken. “Cybercrime is allesomvattend en beïnvloedt de organisatie van de samenleving. De huidige instituties zijn niet berekend op bestrijding van hightech crime.

Technologische ontwikkelingen zorgen voor veranderingen. “Je ziet bijvoorbeeld steeds vaker dat zowel de private als de publieke sector risico’s naar de burger schuift“, signaleert professor Corien Prins een trend in onze informatiesamenleving. “Als iemand fraude pleegt met jouw pinpas dan moet jij als burger bewijzen dat je je pincode goed hebt beschermd,” noemt Prins als voorbeeld.

De hoogleraar Recht en informatisering reageert geprikkeld op de overheidscampagne Veilig Internetten waarvan minster Hirsch Ballin van Justitie deze zomer de aftrap heeft gegeven. Er ligt in haar ogen te veel de suggestie in besloten dat burgers veilig internetten volledig zelf in de hand hebben. Prins: “Het is goed dat de overheid op grote schaal informatie geeft over technologie en over de gevolgen van misbruik van technologie, want burgers zijn veel te naïef op dat vlak. Suggereren dat de oplossing bij de burger ligt, gaat echter veel te ver. De overheid heeft de plicht haar burgers te beschermen, ook tegen misbruik van nieuwe technologieën die het burgerschap aantasten. Bovendien heeft de overheid zelf ook een aandeel in de kwetsbaarheid en dus het terugdringen ervan.

Lees het hele stuk hier (PDF).

Share this post