Iedereen die Hans Rosling een keer heeft zien spreken weet wat hem te wachten staat als deze Zweedse professor op het podium komt te staan: een informatieve, entertainende en interessante presentatie. Met veel humor brengt hij zijn verhaal.
Rosling heeft zijn presentatie aangepast voor Nederland en begint met het tonen van grafieken die vertellen hoe het met Nederland gegaan is over de laatste jaren.
Zijn grafieken laten bijvoorbeeld zien in hoeverre Indonesie achter ligt op Nederland. Een generatie verschil als het gaat om gezondheidszorg. Indonesie ligt economisch echter op het niveau van Nederland rond ongeveer 1877. Maar Azie is wel aan het inhalen.
Rosling laat vervolgens de wereld zien. Zijn mooie geanimeerde grafieken tonen hoe de verschillende landen zich tegenover elkaar verhouden. Door grafieken toont Rosling onder meer aan dat er soms een verkeerd bestaat van hoe sommige landen ervoor staan. Zweedse studenten hebben bijvoorbeeld een beeld van de wereld van rond de tijd dat hun docenten geboren waren.
Er is bijvoorbeeld meer geld in landen die ‘middel inkomens’ hebben. In de high-income landen is er minder geld. Rosling complimenteert Bush dat hij uit de G7 durfde te stappen om de G20 te formeren.
Hij laat grafieken zien van de groei van het internet. Je ziet de groei door middel van het gebruik, maar ook dat er in sommige landen ‘maar’ 10% gebruik is. In vergelijking met de mobiele telefoon is het erg weinig. Mobiele telefonie groeit veel harder. Dit heeft alles te maken met de arme landen die veel mobiele telefoons hebben.
Het internet in die landen is niet goed, in Uganda kunnen ze niet bij Google Maps, maar ze kunnen wel gebruik maken van hun mobiele telefoons.
De hoge inkomens landen zijn echter degenen die verdienen op de lage inkomenslanden, dat is het grote gevaar.
Rosling besluit zijn presentatie met een quizzen. Wat krijg je voor resultaten als je “sex money health” in tikt op Googele?
Om een idee te krijgen van hoe Rosling zijn presentatie doet is het leuk te kijken naar zijn eerdere presentaties op bijvoorbeeld TED: