19.08.2008
Online

Digitale identiteit is niet meer te misbruiken

By: Redactie Dutchcowboys

BlogOnline
digitale-identiteit-is-niet-meer-te-misb.jpg
digitale-identiteit-is-niet-meer-te-misb.jpg

Het bedrijf LegiD uit Weert heeft een doorbraak bereikt in de beveiliging van digitale transacties door een systeem op de markt te zetten dat de digitale identiteit van een individu onomstotelijk vaststelt, zonder dat daarbij persoonsgebonden gegevens over het net worden uitgewisseld.

Dit betekent dat identiteitsfraude in welke vorm dan ook wordt voorkomen. Het betekent ook dat nu iedereen superveilig én op de persoon toegang kan krijgen tot (persoonsgebonden) datasystemen, computersystemen, gebouwen, financiële transacties, webwinkels, enzovoorts.

Aan deze ontwikkeling is meer dan drie jaar gewerkt, getest en onderzocht. In feite komt het erop neer dat LegiD erin is geslaagd om de digitale identiteit van een persoon optimaal te verifiëren voordat er digitale transacties plaatsvinden.

Vergelijk het met een pascontrole aan de grens. Als de identiteit vaststaat, kan men de grens over en gebruik maken van de faciliteiten van een land. Daarvoor heeft LegiD een systeem ontwikkeld dat onder de naam MijnDing op de markt wordt gebracht.
 
Legaal, digitaal identiteitsbewijs
De gebruiker krijgt van LegiD in feite een digitaal identiteitsbewijs, waaraan diverse gecertificeerde toepassingen gekoppeld zijn. Het identiteitsbewijs (MijnDing) bestaat eigenlijk uit een smartcard waarop een ‘platgeslagen’ computer zit, en een cijfertoetsenbord met schermpje. De smartcard voldoet aan strenge Europese en Nederlandse eisen. Voor Nederland is dat de PKI-norm. Doordat het geheel gecertificeerd is volgens deze eisen is MijnDing een legaal identiteitsbewijs en voldoet het aan alle juridische eisen. MijnDing is dan ook internationaal inzetbaar.
 
Niets te vinden
Doordat op deze manier geen te misbruiken gegevens over het digitale netwerk worden verspreid, zijn deze gegevens voor hackers ook niet interessant. En als het digitale verkeer dan toch wordt gekraakt, vindt men slechts een sleutel, waarvan niet te achterhalen is van wie die is en waar die voor dient.

LegiD heeft het gehele systeem laten controleren door de TU Eindhoven, de TüV  en de Technische Fachhochschule te Aken. Het systeem is gedurende de afgelopen drie jaar uitvoerig getest en bevindt zich nu in de fase dat het voor de individuele gebruiker aantrekkelijk is.
Doordat het systeem in eerste instantie werkt buiten de hardware of software waarvoor individuele toegang wordt gevraagd, is het ook geschikt voor draadloze toepassingen of mobiele netwerken. De mogelijkheden zijn legio.
 
De universele kaart
 
Het systeem heeft als bijkomend voordeel dat één persoon met één MijnDing toegang kan krijgen tot álle digitale toepassingen (verzekeringskaart, bankkaart, klantenkaart, enzovoorts). Dat betekent dat een individu met de juiste toepassingen een universeel systeem in handen heeft waarmee hij of zij alle digitale diensten kan afnemen. Het betekent ook dat het individu altijd de bezitter blijft van zijn eigen identiteit en wat daarmee gebeurd. Klantgegevens bewaren via het digitale net zonder toestemming kan dan niet meer. MijnDing beschermt niet alleen, maar is ook persoonlijk en superveilig.

Share this post