Een post over een geschiedenis programma doet wellicht niet erg hip aan. Maar bij in Europa worden TV, radio, krant, podcasts, RSS feeds, een blog, een website, Google maps, video, email, college’s, en DVD tegelijk ingezet. De gebruiker staat dan ook volledig centraal. De kijker/luisteraar kan de informatie tot zich kan nemen op elke gewenste wijze en op elk gewenst tijdstip en vluchtig door de materie gaan of oneindig wegzinken in details. En als dat nog niet genoeg is dan kun je ook zelf bijdragen aan het project.
In Europa is de verfilming en uitwerking van de gelijknamige bestseller van Geert Mak. Twee seizoenen lang reist de VPRO in Mak’s voetspoor door het Europa van de vorige eeuw.
Je kan de serie gewoon op TV volgen of het in je eigen tijd full screen op internet bekijken. Als je je verder wilt verdiepen dan kun je de podcasts van de college’s die Geert Mak gaf over het boek binnen halen via iTunes of je kijkt op de NRC site waar correspondenten vanuit de actualiteit terug kijken op bewogen jaren in de Europese geschiedenis. Maar daarmee houdt het niet op: je kunt ook elke zondagochtend luisteren naar radio 1. Je kunt op de hoogte blijven via RSS, email of de weblog. Ook kun je je eigen bijdrage insturen of op radio 6 luisteren naar muziek uit het jaartal van de serie.
Daarom spreek ik van bewondering, alle mogelijke middelen zijn ingezet om voor een optimale ervaring voor de gebruiker te zorgen. En het is ook goed gelukt. Wat mij betreft wordt de gehele publieke omroep zo ingericht.