Populaire social networking sites leveren volgens WatchMouse geen goede service aan hun gebruikers. Uit onderzoek van het website monitoring-bedrijf blijkt dat Web 2.0 sites vaak te langzaam en soms helemaal niet laden. WatchMouse heeft bijgehouden hoe lang social networking sites nodig hebben om te laden. Als basislijst werd een overzicht van Wikipedia aangehouden. Uit de resultaten blijkt dat het enorm populaire Facebook het slechtst scoort op het gebied van beschikbaarheid.
Andere bekende sites die slecht presteren zijn Twitter, last.fm, Windows Live Spaces, Friendster en del.icio.us. Van de 104 sites in dit onderzoek hebben er 51 een Site Performance Index (SPI) van 1000 of hoger, wat betekent dat ze erg langzaam laden. Een verrassend resultaat aangezien de meeste sites Ajax technogie gebruiken. Dit zou moeten zorgen voor betere laadtijd, interactiviteit, snelheid, functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid doordat er maar kleine hoeveelheden gegevens worden uitgewisseld met de server. Hierdoor hoeft niet iedere keer dat een gebruiker iets doet op een pagina de hele webpagina geladen te worden .
Van de onderzochte netwerksites presteert Faceparty het best met een gemiddelde SPI van 303. Dit houdt in dat gebruikers het snelst toegang krijgen tot deze site. Ook Neerlands trots “Hyves” doet het prima met een SPI van 725.
Uit de resultaten blijkt echter dat er voor de meeste sites nog veel te doen is, willen ze hun gebruikers tevreden houden. Uit onderzoek blijkt dat de meeste internetgebruikers ongeduldig zijn en niet langer dan 4 seconden wachten op een webpagina.
“Het is interessant dat zulke populaire netwerksites zo slecht presteren,” aldus Mark Pors, CTO bij WatchMouse. “Het is verrassend dat ze zoveel gebruikers hebben, terwijl ze zulke slechte service leveren. Met de Ajax-technologie zouden ze effectiever moeten kunnen werken. Voorlopig zullen de sites flink aan de bak moeten en hun prestaties verbeteren, willen ze populair blijven.’
Een compleet overzicht van alle resultaten van de WatchMouse beschikbaarheidsindex, met daarin alle gecontroleerde sites, staat online.