Je kunt de ‘speakerkratjes’ van Heineken niet bepaald onder het kopje highend audio rubriceren. Met een beetje fantasie kun je ze wel smakelijk noemen. En iets voor de liefhebbers. Maar dat komt dan voornamelijk door de zes groene blikjes met goudgeel bier die in dezelfde verpakking te vinden is. HiFi.nl nam de proef op de som.
Dorstlessend of bezopen?
Je kunt de ‘speakerkratjes’ van Heineken niet bepaald onder het kopje highend audio rubriceren. Met een beetje fantasie kun je ze wel smakelijk noemen. En iets voor de liefhebbers. Maar dat komt dan voornamelijk door de zes groene blikjes met goudgeel bier die in dezelfde verpakking te vinden is. #0# Audioapparatuur die je zonder enige schroom dorstlessend mag noemen. Misschien is het ooit eerder vertoond in een Grolsch ‘vakmanschap is meesterschap’ campagne, maar voor zover wij weten is het een primeur. En kennelijk lust de consument er wel pap van, want we moesten diverse supermarkten langs voor we nog een laatste exemplaar van het Speakerkratjes pakket in de schappen aantroffen. Niet zo raar, want de hebbedingetjes worden voor nog geen tientje aangeboden in combinatie met zes blikken bier. Naar verluidt zijn er zo’n honderdduizend van uitgeleverd en bij de publiciteitsafdeling van het bierconcern meldt men gevat dat het duidelijk een ‘op is op’ actie betreft. Dat neemt natuurlijk niet weg dat we deze blond schuimende kans als audio- en muziekmedium aangrijpen voor een test. Of misschien moet je hier spreken van een testje. Je hebt het immers over speakertjes van iets meer dan elf centimeter hoog. Een ding is zeker: hun uiterlijk is voor de liefhebber van gerstenat nauwelijks te overtreffen. Ze ogen inderdaad als een soort miniatuur kratjes, die op hun zijkant overeind zijn gezet. En krijgen vanzelfsprekend een groene kleur mee. Heineken zegt dat de Speakerkratjes zijn bedoeld voor gebruik op een MP3-speler, i-pod of computer. Welke bron je ook kiest, ze zullen de B&W- of pakweg Dynaudio luidsprekers in uw luisterruimte weinig concurrentie aandoen. De geluidskwaliteit is vergelijkbaar met die van een kleine draagbare radio. Maar dan stereo, want ze worden als setje van twee geleverd. Net als aan de tap kun je op een been niet lopen, uiteindelijk.
In de gebruiksaanwijzing geeft Heineken aan dat de 2 Watt luidsprekers – een passende versterker is overigens ingebouwd – van 200 Hertz tot 20 kiloHertz reiken. Feit is dat er verrassend veel geluid uit de kunststof apparaatjes komt. En daar zit in elk geval zat hoog bij. Ondanks een basreflex poort die onder de ruim twee duim grote glimmende speakerconus in de voorkant is gebouwd, lijkt het meeste ‘laag’ op weg naar de uitgang echter ergens onderweg in een gezellig kroegje verzeild geraakt. Ook als je ze volgens een klassiek luidsprekertrucje met hun rug tegen de wand plaatst. Onder het motto: heerlijk helder…? #3# Maar dat is natuurlijk wel heel klinisch bekeken. Het scheelt een slok op een borrel als je andersom redeneert. Trek de waarde van zes bier van de pakketprijs af en in de ‘waar voor je geld’ index zijn de Speakerkratjes nauwelijks te kloppen. Om over de uitstraling nog maar te zwijgen. Wat wil je meer voor pakweg drie euro per stuk? Ook al zijn ze in China gemaakt?
Laten we de Speakerkratjes dus toch maar een nader bekijken. Naast de glimmende speakers en reflexpoort valt op een van de beide boxjes een volumeregelaar op. Plus een rood LED-lampje dat aangeeft of de schakelaar op ‘aan’ staat. Overigens is ons niet helemaal duidelijk of welke Speakerkrat links en welke rechts dient te staan. Het wordt in elk geval niet aangegeven en het lijkt zeer de vraag of de Chinezen daar weloverwogen gedachten over hebben gehad bij het ontwerpen.
In elk geval is er niet bij stilgestaan dat de sleuf voor wandbevestiging op de achterzijde van de Speakerkrat niet soepel samengaat met de aan-uit schakelaar die eveneens achterop zit. als je ze ophangt, moet je de primaire box dus van de muur halen om hem aan te zetten. Het is een kniesoor die erop let.
De Speakerkratjes kunnen hun energie op verschillende manieren aangevoerd krijgen. Drie penlight batterijtjes (AA) zijn de handigste keuze, maar er wordt ook een USB voedingkabeltje bijgeleverd voor gebruik op een computer of laptop. Als alternatief kun je ergens een 4,5 Volt netadaptertje op de kop tikken. Overigens is het jammer dat het batterijvakje achterop met een kruiskopschroevendraaiertje moet worden geopend.
Goed? Mwahhh. Leuk? Absoluut! En daar proosten we op. Zelf benadert Heineken het trouwens ook met een knipoog. Hebt u hun vrachtwagens toevallig gezien? Met achterop de kreet: ,,Let op, swingt uit. Speakerkratjes aan boord.” Als ze niet op zijn tenminste.