Miljoenen mensen over de hele wereld spelen online computergames. Vooral World of Warcraft is erg populair. In China zijn er veel internetcafés welke 24 uur per dag vol zitten met World of Warcraft spelende jongeren. Normaal vraag je jezelf af waar ze in hemelsnaam de tijd vandaan halen. Maar wat niet veel mensen weten is dat achter het ogenschijnlijke virtuele vermaak een keiharde first-life wereld schuilt.
De laatste 20 jaar zijn er in China een kleine 150 miljoen plattelandbewoners naar de steden getrokken. Ongeveer 200.000 jongeren hebben werk gevonden in de virtual-reality. “Als een vermogende westerling enkel zin heeft om in het spel te ‘oogsten’, worden de Chinezen ingezet om te ‘zaaien’. Tegen een minimaal salaris van omgerekend 60 euro per maand werken sommigen zelfs 36 uur achter elkaar.”
Floris-Jan van Luyn en Edwin Verstegen van de VPRO hebben er vorig jaar een documentaire over gemaakt. Stap in de wereld van ‘Cyberkoelies‘ en zie hoe uitersten samenkomen in de virtuele werkelijkheid van hedendaags China: waar boerenzonen en -dochters online demonen bevechten in opdracht van nietsvermoedende internetgamers uit Europa. Maak kennis met nijvere goudboeren en zie hoe zij niet langer de Gele Aarde ploegen, maar de denkbeeldige akkers van Orcs en Elves, op zoek naar vrijheid en geluk – om te ontdekken dat zelfs hun gedroomde realiteit onbereikbaar is.