13.06.2007
Online

Programmeren 2.0

By: Henk de Hooge

BlogOnline
1181758231calevans.jpg
1181758231calevans.jpg

Als Web 2.0 de toekomst van het internet is, dan is PHP dé programmeertaal van de toekomst. Zoals veel typische Web 2.0 zaken als vormgeving (erg ‘hip’ met vooral flink grote letters), communicatie (vrij informeel), marketing (viral), domeinnamen (meestal nietszeggend, maar klinkt gewoon leuk) begint ook de technische kant typerend te worden. De combinatie PHP/MySQL lijkt onmisbaar in de wereld die Web 2.0 heet. Ook in Nederland lijkt deze combinatie, samen met de rest van Web 2.0, eindelijk goed op gang te komen. Aanstaand weekend vindt zelfs de eerste “Dutch PHP Conference” plaats in de Amsterdam RAI, waar ik in ieder geval bij zal zijn.

Tot voor kort (de tijd van ‘Web 1.0’) werd PHP door velen als een amateuristische programmeertaal gezien. Immers, de stap van HTML naar PHP en later in combinatie met een MySQL database was voor veel jonge programmeurs een vrij simpele. Ik kan mij nog goed herinneren dat ook ik daarmee begonnen ben op de middelbare school, omdat je er eigenlijk niks voor nodig hebt. Je kunt het gratis beoefenen op je computer (leuke hobby) en mocht je het ergens willen hosten dan kostte dat slechts een paar gulden bij de meeste providers.

Formele bedrijven zagen hier weinig heil in: het kon natuurlijk niet lijken alsof je website gemaakt was door een 16-jarige scholier. Niet geheel onlogisch, toen ik bij Freshheads kwam werken en als PHP programmeur mijn brood ging verdienen stond ik er versteld van dat ik in staat was om ‘echte’ applicaties af te leveren met het hobbytaaltje PHP. Inmiddels ben ik erachter dat enkel het informele imago van PHP een nadeel is, in principe kun je er alles mee maken.

Juist dat hobbyistische imago sluit naadloos aan bij de viral marketing, hippe layout, informele communicatie en vreemde domeinnamen van Web 2.0. Gelukkig maar, want de hoge toegankelijkheid en lage kosten zorgen voor de meeste Web 2.0 startups. Daarnaast komen er door de toenemende groei van Firefox ook steeds meer tools beschikbaar die programmeren in Web 2.0 stijl wel heel erg aangenaam maken. Neem bijvoorbeeld de extensie Firebug, waarmee je alles kunt zien wat er ‘onder water’ via Ajax (mag ook niet ontbreken bij een Web 2.0 applicatie) gebeurt. Een andere tool, die onlangs nog genoemd werd als dé ontwikkelomgeving van Web 2.0 op The Next Web Conference, is Zend Studio. Deze IDE (Integrated Development Environment) is serieus een natte droom voor elke PHP ontwikkelaar. Althans, als je alle functies optimaal benut.

Gelukkig zijn er conferenties als aanstaand weekend waar Zend dit zelf, in de vorm van Cal Evans (foto), komt uitleggen. Ik zal na de conferentie nader ingaan op de inhoud hiervan, voor zaken omtrent deze conferentie die net zo informeel zijn als Web 2.0 verwijs ik graag naar ons eigen blog 😉

Share this post