15.05.2006
Online

Webjunk

By: Leon Krijnen

BlogOnline
1147679950webjunky.jpg
1147679950webjunky.jpg

Er zijn mensen die beweren dat werken met computers slecht voor geest, lijf en leden is. Zal wel, denk ik dan, terwijl ik voor plezier én werk de ganse dag op toetsenborden zit te rammelen.

Bovendien, wie door mazzel van een zijn hobbies zijn heeft kunnen maken, mag helemaal niet klagen.

Wel zaak om uit te kijken niet verslaafd te raken, waar hobby en werk zich verenigen. Sociaal denk ik redelijk te functioneren, maar wie daar in de ware wereld bedenkingen bij heeft, mailt mij maar, of pingt mijn chatserver. Terwijl ik reply is er maar één signaal dat me waarschuwt: mijn groeiende verzameling leesbrillen. Ze blijken in ieder jaar door sterkere exemplaren vervangen te moeten worden.

Er dreigen groter gevaren. Afgelopen week werden vanuit wetenschappelijke hoek twee waarschuwingen afgegeven: werken met verouderde computers is slecht voor de moraal, en wie er te lang bij op zijn kont blijft zitten: pas op voor trombose.

Dat van die ouwe bakken kan ik onderschrijven, in de hoop dat de afdelingen it en budgetten mee lezen: geef me regelmatig een nieuwe machine, want een prima inverstering. Arbeidsethos, gezondheid en produktiviteit gaan er gegarandeerd op vooruit.

De trombose dook op in een medisch tijdschrift in Nieuw Zeeland, maar voordat u rondjes gaat lopen: het voorbeeld gebaseerd op een extreem geval. Een 32-jarige webjunk die dag en nacht aan zijn beeldscherm gekluisterd zat, met gemiddeldes van 12 tot 18 uur per etmaal. Die een zeurende pijn in een bovenbeen negeerde – te druk met chatten – en vervolgens door een losgeschoten bloedprop geveld werd.

Benieuwd naar de sterkte van zijn leesbril vermoed ik het onderzoek vervuilende factoren. Net zoals met veel koffie drinken, hetgeen decennia lang als een mogelijke oorzaak ter verhoging van het risico van hartziekten werd gezien. Tot iemand een vervuilende factor opviel: gemiddelde koffiedrinkers blijken tevens iets meer dan gemiddelde rokers te zijn, maar die twee statistieken waren nooit transparant gestapeld.

Wie 12 tot 18 uur per etmaal zit te internetten heeft niet al te veel tijd om aan zijn lichamelijke conditite te besteden, en zijn sexleven zal volledig virtueel zijn. Ik ga me geen zorgen maken over door werk en hobby in mijn lijf veroorzaakte stoornissen.

Share this post