OS X op een Dell? Gadver! Vraag en antwoord waren op 29 februari 2002 de eerste twee zinnen van deze column, toen nog ‘Interface’ geheten. Als u hem tussen aanhalingstekens aan Google voert komt u hem vanzelf tegen.
In vier jaar is veel veranderd. Terwijl ik zelf tot de Mac-parochie toegetreden ben, is het inmiddels – hoewel nog niet officieel – mogelijk geworden om OS X zonder al te veel fratsen op een Dell te draaien. Nog gekker, en dat had ik in 2002 niet durven dromen: zelfs andersom is mogelijk: Macs worden anno 2006 geleverd met Intel processors.
Tik nog eens een keer ‘OS X and Dell’ in Google en U heeft voor weken leesvoer. Filter alle rommel eruit, bestudeer alleen wat betrouwbare bronnen, zoals Slashdot, Mac forums, John Dvorak of Bob Cringely van de streken en de strategie van Apple denken, en produceer uw eigen conclusie. De mijne? Er valt geen touw aan vast te knopen, ik begrijp geen snars van wat Apple wil.
Is ook niet zo belangrijk, want het interesseert me ook niet met wat voor strapatsen, toeters en bellen, Mercedes of BMW hun auto’s aan de man proberen te brengen.
Voor de gebruiker telt louter hoe zijn karretje rijdt als-ie het gekocht heeft, want hij zal het er voorlopig mee moeten doen. Hoe bevalt de hagelwitte iMac (PowerPC G5, machinenaam FatCat) die sinds december voor mijn neus staat?
Grrrreat, dank U! Op de een of andere manier zit OS X me als gegoten, en dat witte plastic eromheen staat zo mooi in de huiskamer. Ik heb er een Airport Express bij gekocht, zodat iTunes de muziek nu draadloos naar onze 25 jaar oude Pioneer stereo stuurt, en ook dat is een gelukkig huwelijk. Bonus is dat de Escenic Content Studio, de in Java geschreven applicatie waarmee we de website van de krant redigeren, thuis op de Mac mooier loopt dan op XP op de krant.
Zijn er ook minpuntjes? Jawel, want het blijft techniek, en waar techniek is, gaan altijd dingen fout.
Gisteren gaf mijn tien maanden oude iPod Shuffle spontaan de geest toen ik hem in de iMac stopte. Voordat je zo’n pardoes kaputt aceepteert ben je een uur of wat verder, Dell of XP. Gelukkig zit-ie nog in de garantie.
Resteert een raadsel: soms, zomaar ineens, vechten Airport en Pioneer elkaar zo hevig het kot uit, dat er maar één manier is om er een eind aan te maken: een reboot van de machine.
Zal een configuratiefoutje zijn, maar waar?