14.10.2008
Media

Overleven blogs de recessie?

By: Leon Krijnen

BlogMedia
overleven-blogs-de-recessie.jpg
overleven-blogs-de-recessie.jpg

De prangende vraag is al gedeeltelijk beantwoord door blog mogul Nick Denton (foto mathowie/flickr), eigenaar van Gawker Media: hij heeft vorige week 19 vaste bloggers ontslagen, en de betaling aan de bloggers van de blog die het meeste verkeer genereren, stop gezet.

Eerder dit jaar zag Denton de recessie kennelijk al een beetje aankomen, toen hij die van zijn beter bekende blogs verkocht, waaronder Wonkette.Com, in de Verenigde Staten populair vanwege de politieke roddels.

Een jaar geleden, toen de bomen in de blogosphere nog tot de hemel groeide, werd het blog imperium van Denton door de Sunday Times op een waarde van 290 miljoen dollar geschat. Andrew Ratner heeft er vanmorgen zijn column aan gewijd op de website – en in de krant – van de Baltimore Sun: Still being bullish on blogs (Are Blogs Recession Proof).

Goed; overleven blogs de recessie? 

Toevallig week meldde zich vorige een collega verslaggever aan mijn bureau met de vraag of bloggen dood is. De manier waarop hij de vraag stelde deed me vermoeden dat-ie hem zelf al beantwoord had, hetgeen ook min of meer bleek uit de discussie die volgde. Ik heb het verhaal nog niet gelezen, maar ik kan me zo voorstellen dat er binnenkort een verhaal in onze krant krant staat met dezelfde kop als boven deze intro.

Dood of niet dood, een kop die eindigt op de dood, gevolgd door een vraagteken, scoort altijd, zowel in een papieren krant als op Google.

Zo ook nu, als je even Googlet op de letterlijke zin, tussen aanhalingstekens. Leuk om te zien dat zelfs de moeder van alle zoekmachines zich even verslikt in de gewaagde vraagstelling, want met de zoekresultaten komt ommegaande de vraag: Did you mean: “Is Blogging Good?”  

Goed, de vraag eerst maar eens gesteld in het Engels, en vervolgens in het Nederlands. In het Angelsaksisch taalgebied zwerven ruim 2200 artikelen rond waarin de zin letterlijk voorkomt, laat je de aanhalingstekens weg dan zijn het er bijna 18 miljoen, maar dat zegt natuurlijk niets. In het Nederlands waren tot en met een uur geleden 538 artikelen gepubliceerd met de kop “Is Bloggen dood?”

Mijn collega heeft een punt, waar nog maar een jaar of wat gelden het aantal blogs met honderden of duizenden per dag leek te stijgen, sterven ze nu massaal uit. Maar dat zijn voornamelijk de blogs – zonder oneerbiedig te willen zijn – aan de onderkant van de markt. Van mensen, ook collega’s van me, die zo nodig moesten. Ze kwamen er al rap achter dat een blog in (laten) richten inderdaad een zaak van een paar muisklikken is, maar dat het daarna gaat om waar het alleen maar om gaat: content, kwalitatieve content, op regelmatige basis.

Dat valt niet mee, kan ik u verzekeren. Ik bedoel niet eens de kwaliteit, daar oordelen de lezers, bezoekers en reaguurders maar over, maar vooral de kwantiteit; daar is rythme en discipline voor nodig.

Maar die problemen hebben alleen de echte amateur bloggers, die er geen geld in gestoken hebben, en voor (een gedeelte van) hun inkomen niet afhankelijk zijn van GoogleAds. 

Als het in Amerika regent, begint het in Europa veel later te druppelen. Dat hebben we met de economische recessie gezien, de vraag is of er nu ook (semi) professionele blogs in Europa, in Nederland, aan het wankelen worden gebracht.

Share this post