24.11.2015
Technology

Wetenschappers ontwikkelen de ’s werelds eerste cyberplant

By: Sophie de Kok

BlogTechnology

Een team onderzoekers van de Linköping University in Zweden hebben de allereerste cyberplant ontwikkeld. De onderzoekers hebben door een nieuwe speciale technologie een roos omgetoverd tot een cyberroos. Met de technologie kunnen ze de groei en andere chemische processen zoals fotosynthese van de plant beïnvloeden.

De onderzoekers waren al tientallen jaren bezig met het maken van een cyberplant, maar vonden dit jaar pas de goede technologie om de plant ook daadwerkelijk te kunnen realiseren.

Polymeer

De speciale technologie werkt met de polymeer PEDOT-S:H. Een polymeer is een molecuul die bestaat uit meerdere identieke of soortgelijke delen die aan elkaar zijn gekoppeld. De PEDOT-S:H wordt door het vaatstelsel (xyleem) opgenomen. Vervolgens vormt de polymeer aan de binnenkant van de vaten een dunnen geleide laag van zo’n 10 centimeter lang. De polymeer laat water en andere voedingsstoffen die via het vaatstelsel worden verspreid wel door. Hierdoor blijft de roos gewoon in leven.

Elektrochemische cellen

De polymeer wordt samen met nanocellulose naar de bladeren getransporteerd en zo vormen zich een soort sponsen gevuld met polymeer. Hierdoor ontstaan er dus elektrochemische cellen en hierdoor kunnen de onderzoekers alles monitoren en naar eigen hand zetten.

Bron: Link\u00f6ping University
Bron: Link\u00f6ping University

Fotosynthese

Nu denk je misschien: leuk zo’n cyberroos, maar wat kunnen ze er nu precies mee? De wetenschappers kunnen door kleine spanning te zetten op de sponsjes in de bladeren bijvoorbeeld de bladeren laten verkleuren. Daarnaast kunnen ze fotosynthese aftappen. Hierdoor ontstaat er energie en dat biedt ook weer een heel hoop nieuwe mogelijkheden.

Dus wie weet kunnen we over een aantal jaren een bos rozen geven die een liedje zingen of planten die zelf om voeding vragen.

Share this post