Op 1 februari start de landelijke preventiecampagne ter voorkoming van koolmonoxidevergiftiging. Een vergiftiging waar elk jaar minstens elf mensen door overlijden in Nederland. Om de kennis van Nederlanders over deze vergiftiging te testen, ondervroeg Nest Labs 1.000 Nederlanders over dit onderwerp.
Uit dit onderzoek blijkt dat slechts één op de drie huishoudens een koolmonoxide alarm heeft. Dit betekent dat 66,7 procent van de Nederlandse huishoudens niks zou merken wanneer er koolmonoxide lekt. Dit is opvallend als je bedenkt 76 procent van de respondenten wel weet dat blootstelling aan het gas dodelijke gevolgen kan hebben.
Koolmonoxide is zo lastig te herkennen, omdat je het niet kunt proeven, ruiken of zien. Daarnaast lijken de eerste fysieke symptomen op de griep en hierdoor worden ze vaak genegeerd. Het giftige gas ontstaat door onvolledige verbranding van gas of hout en het wordt 250 keer sneller door het lichaam opgenomen.
Uit het onderzoek van Nest bleek ook dat de kennis van Nederlanders over koolmonoxide nog ondermaats is. Een op de vier Nederlanders denkt namelijk dat koolmonoxide een opvallende geur is en 14 procent heeft geen enkel idee waaraan koolmonoxide te herkennen is.
Het gebrek aan kennis wordt volgens het onderzoek veroorzaakt doordat mensen geen verantwoordelijkheidsgevoel hebben wanneer het aankomt op zelfeducatie over het onderwerp. Slechts één op de vier ziet het als zijn eigen verantwoordelijkheid om op de hoogte te zijn van de gevaren en symptomen van koolmonoxide. 57 procent vindt dat dit de taak is van de brandweer of overheid.
Nest kennen we natuurlijk van zijn slimme thermostaat en zijn Nest Cam. Maar met de Nest Protect beschermen ze huishoudens tegen rook en koolmonoxide. De Nest Protect werkt met een app en waarschuwt je door middel van een stem in plaats van een snerpend geluid.
Wil jij je kennis testen over koolmonoxidevergiftiging? Doe dan de test hier.