We maken al zelfportretten zolang als de fotografie bestaat. Robert Cornelius, de pionier op het gebied van fotografie, maakte in 1839 al een ‘selfie’. Zodra er camera’s beschikbaar kwamen, legden mensen zichzelf vast. Fotografen fotografeerden zichzelf om hun skills te laten zien. Ze gingen te werk door zelf snel voor de camera te springen, door iemand anders de foto te laten maken of door een foto in de spiegel te maken. Ja, dat gebeurde toen al! Ze hielden zelfs de camera al in hun handen met gestrekte arm, de typische selfie-pose.
Zelfportretten werden ook gebruikt als experiment. Fotografen maakten ontelbaar veel portretten van zichzelf. Om de camera beter te leren kennen, hun foto’s te delen met de wereld, maar ook als vorm van kunst. En dat is niet veel veranderd als je kijkt van de selfies die we tegenwoordig nemen. We willen dingen delen met de wereld en het feit dat dat nu heel snel kan via social media, maakt het nog gemakkelijker. Niet alle selfies zijn kunst natuurlijk, dat is iets dat je zelf moet bepalen. Maar sommige selfies zijn wel iconisch geworden. Neem de selfie van Ellen DeGeneres tijdens de Oscaruitreiking van 2014, Erben Wennemars met zijn wereldrecord met de langste selfiestick of de selfies van Kim Kardashian, waar altijd veel over gesproken wordt.
Bekijk hieronder een video over de geschiedenis van de selfie en kijk naar een heleboel oude zelfportretten. Super grappig!
Voor zover bekend werd het woord selfie in 2002 voor het eerst gebruikt op een Australisch online forum. Iemand verontschuldigde zich voor het publiceren van een onscherpe foto: “And sorry about the focus, it was a selfie.” In 1839 werd de eerste selfie gemaakt door Robert Cornelius. In 2013 werd het woord selfie verkozen tot Engels woord van het jaar door de Britse University Press en in dat jaar werd het ook opgenomen in de Nederlandse Dikke van Dale en werd het ook het woord van het jaar in Nederland en Vlaanderen.
Daarna kwamen er een heleboel hulpmiddeltjes om je selfie zo goed mogelijk te maken. Zo werd het mogelijk om met een grote groep een selfie te maken of met een breder panorama op de achtergrond te fotograferen. Inmiddels zijn selfiesticks bij veel openbare gelegenheden verboden, zoals bij concerten, in musea, voetbalstadia en in pretparken.
Tsja, selfies blijven nog wel even bestaan. Als je alleen al naar de hashtag #selfie op Instagram kijkt, leveren dit al bijna 255 miljoen resultaten op. Mensen houden ervan om selfies te maken! En blijkbaar vinden we het ook leuk om selfies van anderen te bekijken. Mensen en gezichten zorgen nu eenmaal voor meer empathie.
Fotocredit: Fotolia / oneinchpunch