De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Hoewel de meeste grotere ondernemingen de voordelen van de cloud inzien, lijken mkb’ers nog een beetje huiverig voor de overstap naar de digitale wolk. Terwijl cloud ook voor hen grote voordelen te bieden heeft op het gebied van wendbaarheid, functionaliteit en productiviteit.
Natuurlijk is het bij cloudadoptie wel belangrijk dat je zorgvuldig te werk gaat, en dat de overstap gebeurt op basis van een weloverwogen beslissing. Onderstaande stappen kunnen je daarbij helpen.
1. Visie bepalen
Zoals bij elke grote zakelijke beslissing, is het ook hier belangrijk om te bepalen wat je precies met de cloud wilt gaan doen. Het is dus belangrijk dat je een visie opstelt die antwoord geeft op de vraag waar je denkt dat jouw organisatie over een aantal jaar moet staan en hoe de cloud daarin past.
De vraag is daarom dus niet of je jouw IT-voorziening in de cloud wilt hebben, maar hoe jouw organisatie in kan spelen op verandering met behulp van de cloud.
2. Van visie naar strategie
Het opstellen van een visie is daarin de eerste stap. De volgende stap is deze visie vertalen naar een strategie. Hierbij is het goed je te realiseren dat een migratie naar de cloud zich niet enkel beperkt tot IT-georiënteerde zaken. Ook organisatorische aspecten spelen een rol, omdat er sprake is van een verandering van verantwoordelijkheden. Enerzijds omdat je bepaalde verantwoordelijkheden buiten jouw organisatie belegt, anderzijds omdat verantwoordelijkheden verschuiven naar andere delen van de organisatie. De mate waarin verantwoordelijkheden verschuiven, is afhankelijk van het type cloud dat je kiest. Onderdeel van de strategie is dus ook het bepalen hoe je omgaat met verschillende type cloud.
3. Bepaal jouw definitie van de cloud
Er zijn verschillende type cloud, en het is belangrijk om van tevoren te bepalen welke vorm het best bij jouw organisatie past. Ga je bijvoorbeeld voor een private cloud, die volledig is ingericht voor jouw organisatie? Of maak je liever gebruik van de al bestaande mogelijkheden van de public cloud? Of combineer je beide en ga je voor een hybride oplossing?
Redeneer ook hier weer vanuit de zakelijke kant. Welke applicatie wordt voor welke doeleinden binnen jouw organisatie gebruikt? De overstap naar de cloud is immers een mooi moment om te bekijken of er andere standaard applicaties beschikbaar zijn die wellicht beter aansluiten bij toekomstige wensen van jouw organisatie.
Vooral een applicatie die niet kenmerkend is voor de unieke dienstverlening die jouw organisatie levert, is vaak geschikt voor de public cloud. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Office365, SuccesFactors en SalesForce.
De mate waarin u zelf de regie wilt blijven voeren over de functionaliteit van de applicatie, bepaalt in grote mate welk cloudtype geschikt is voor jouw organisatie.
4. Samenwerken in de cloud
Heb je eenmaal een overzicht gemaakt van de gewenste applicaties en bijpassend cloudtype, dan ben je er nog niet. De gekozen applicaties moeten natuurlijk wel met elkaar kunnen samenwerken om een volledig bedrijfsproces te kunnen ondersteunen. Vaak biedt de cloudleverancier hiervoor standaard integratiefunctionaliteit. Wanneer je applicaties van meerdere cloudleveranciers moet integreren, is het verstandig om te kiezen voor één standaard integratieplatform waarover je zelf de regie voert.
Om ervoor te zorgen dat de applicaties met elkaar geïntegreerd worden tot een logische keten waarmee jouw organisatie haar processen kan uitvoeren, is het verstandig deze verantwoordelijkheid te beleggen op een centraal punt binnen de organisatie. Dit kan bijvoorbeeld de regie-organisatie (IT-strategie) zijn. De uitvoering van de integratie zelf kan belegd worden bij IT-operations of een partner.
Nadat je de gewenste applicaties en integratie hebt vastgesteld, start je met het maken van een migratieplan. Doel van dit plan is om gefaseerd per proces de bestaande softwareapplicaties te migreren naar de cloud. Afhankelijk van het type cloud kan dit een volledige migratie zijn van de software, data en applicatie of enkel een datamigratie naar standaard beschikbare software in de cloud.
5. Beheer blijft!
Jouw applicaties zitten in de cloud en moeten hierna onderhouden worden. Dit is wel anders dan voorheen. Cloudleveranciers vernieuwen hun applicaties regelmatig en afhankelijk van het type cloud moet jouw organisatie daarin meegaan, binnen een door de cloudleveranciers opgegeven periode. Zeker wanneer je nog eigen maatwerkapplicaties hebt die integreren met de cloud, is het cruciaal dat je meebeweegt met deze veranderingen. Indien je de integratie tussen deze applicaties goed hebt ingeregeld vanuit een integratieplatform en wanneer je de regie en uitvoering hiervan goed hebt belegd, is het beheer van een integrale cloud uit te voeren. Gelukkig zijn er steeds meer cloudpartners die de taal van jouw branche spreken en in staat zijn jouw organisatie te helpen bij de uitvoering van het beheer van jouw cloud.
Waar het op neerkomt
Cloudadoptie levert jouw organisatie zowel zakelijke als technische voordelen op. Kies daarom voor een partner die oog heeft voor zowel de business- als de IT-kant van je organisatie. Want alleen zo ben je in staat om optimaal te profiteren van de wendbaarheid, flexibiliteit en verhoogde productiviteit die de cloud jouw organisatie te bieden heeft.
Deze blogpost is geschreven door: Marco Kortekaas, Business Strategy Manager bij Ctac.
Verder lezen over Cloud Computing
Nieuws06.11.2024
Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024
Winnaar van de Top 250 Golden Scaler AwardTechnology04.07.2024
Provincie Noord-Brabant migreert SAP S/4HANA naar de cloud
Informatie nog sneller beschikbaarTechnology15.04.2024
Waarom zou elk modern bedrijf moeten overwegen een Document Management Systeem te implementeren?
Online19.01.2024
Google Cloud komt met nieuwe generatieve AI-technologie voor retailers
Technology22.11.2023
Nieuwe samenwerking tussen SAP en het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team
Streven naar efficiëntie op en naast het circuitGaming15.06.2023
PS5-games cloudstreamen: het wordt eindelijk getest
Online03.04.2023
Sneaky: Google zet stilzwijgend limiet op Google Drive
Update: teruggedraaidTechnology22.02.2023