Online15.10.2015

​SSL op mijn website: Waarom zou ik?


Als je zelf een website hebt zal het je niet ontgaan zijn: Google wil een veiliger internet.

Google wil dit onder andere stimuleren door het belonen van het gebruik van SSL beveiliging. Een SSL certificaat op je website voorkomt onderschepping van gegevens tijdens verzending en kan een legitieme website onderscheiden van een phishing website. Google beloont websites die gebruik maken van een SSL certificaat tegenwoordig met een hogere positie in de zoekresultaten. En een hogere positie in de zoekmachine kan zorgen voor meer clicks, bezoekers en conversie. Daarnaast wordt het ontbreken van SSL actief ontmoedigd in Google Chrome: zodra een website geen SSL certificaat heeft of bijvoorbeeld een verouderd certificaat gebruikt, geeft de browser een waarschuwing.

Wat zijn de bezwaren tegen SSL?

Ondanks de voordelen zijn er bezwaren tegen dit uitgangspunt. De maatregel van Google zou kleine partijen op kosten jagen omdat de certificaten die standaard door clients en browsers worden vertrouwd, over het algemeen veel geld kosten. SSL certificaten worden uitgegeven door een CA zoals Symantec of Comodo en moeten vooraf worden betaald. Ook wordt er gedacht dat er voor ieder te beveiligen domein een uniek IP-adres nodig is. En IPv4 adressen zijn tegenwoordig schaars. Het gebruik van SSL wordt door sommigen als een risico gezien: het kan de prestaties van een website schaden en zo leiden tot langere laadtijden, minder goede vindbaarheid en foutmeldingen.

Een SSL certificaat hoeft echter niet duur te zijn: voor € 8 per jaar heb je al een volledig vertrouwd certificaat. Let’s Encrypt gaat dit najaar volledig vertrouwde certificaten zelfs gratis aanbieden. Een uniek IP-adres per domein is tegenwoordig niet meer nodig door het gebruik van SNI, een instelling die het mogelijk maakt om meerdere certificaten op één IP-adres te gebruiken. Ook kun je meerdere domeinen beveiligen in één multidomein certificaat. Of het gebruik van SSL een negatief of juist positief effect heeft op een website is een kwestie van de juiste instellingen gebruiken.

En waarom juist wel gebruik maken van SSL?

Als website eigenaar ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van gegevens die bezoekers via de website doorgeven, en gebruik van SSL is hierin een essentieel onderdeel. Heb je een webshop of andere commerciële website? In dat geval is een EV SSL certificaat met groene adresbalk interessant. Voor een succesvolle webshop is het belangrijk dat klanten met een veilig gevoel gegevens achterlaten op je website, of dat nu om betaalverkeer gaat of dat het privacy gevoelige zaken zijn. Door de groene adresbalk van dit certificaat zien bezoekers meteen op welke website ze zijn en dat gegevens veilig ingevuld kunnen worden. Dit zorgt voor minder afhakers tijdens het bestelproces.

Kortom

SSL is belangrijk voor een veilige website, daarnaast biedt het voordelen op commercieel gebied. De kosten en technische implicaties vallen tegenwoordig erg mee. Wel is het handig om rekening te houden met een aantal zaken:

Om te profiteren van een hogere positie in de zoekresultaten is het van belang alle pagina’s van je website te beveiligen met het certificaat, en niet alleen de pagina’s waar bezoekers gegevens kunnen invullen.

Een EV SSL certificaat met groene adresbalk wordt uitgegeven volgens strenge richtlijnen, er is onder andere een telefonische controle van de organisatie voor nodig. Hierdoor kan de levertijd behoorlijk oplopen, een levertijd van twee weken is niet ongewoon. De keuze van de leverancier speelt hierin een rol, Comodo EV certificaten kunnen bij Xolphin / sslcertificaten.nl bijvoorbeeld al binnen een dag geleverd worden.

[Afbeelding: © sean824 – Fotolia.com]

...

Verder lezen over Browser

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen draait al gewoon op jouw desktop, laptop of notebook. Ik heb het natuurlijk over de browser software die jij gebruikt, zoals Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, etc. In de meeste gevallen zijn het namelijk browsers die cybercriminelen toegang verschaffen tot persoonlijke data of bankrekeningen.

Cybercrime11.10.2024

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Gebruik daarom liever apps op tablets of smartphones voor de allergevoeligste gegevens
Apple-browser Safari introduceert oplossing voor een grote ergernis

Accepteer je de cookies? Wat mogen we van je weten? Irritant he? Apple doet er wat aan.

Online07.08.2024

Apple-browser Safari introduceert oplossing voor een grote ergernis

​Browser krijgt een paniekknop: heel handig voor stiekemerds

De browser Opera GX komt met een paniekknop. Geen knop om de hulpdiensten te bellen wanneer je met je hoofd op je toetsenbord valt of van je stoel glijdt, maar een knop om te zorgen dat niemand ziet wat je eigenlijk aan...

Online15.12.2023

​Browser krijgt een paniekknop: heel handig voor stiekemerds

Chrome verbetert je tikfouten nu alvast in de URL

Handig toch, dat Google in zijn zoekmachine altijd helpt door je een ander woord voor te stellen wanneer je een tikfout maakt? Dat scheelt je weer tekst verwijderen en opnieuw tikken en het is gewoon een stuk sneller. Ch...

Online18.10.2023

Chrome verbetert je tikfouten nu alvast in de URL

​10 tips en tricks voor Chrome

De Chrome-browser is erg handig om gewoon te internetten, maar er kunnen veel meer handige dingen mee. Met deze tien tips en tricks haal jij er alles uit wat erin zit. 1. Synchoniseer met je Google-account Heb je bepaal...

Online19.05.2023

​10 tips en tricks voor Chrome

Webbrowsers: permanent kwetsbaar voor malafide betaalverzoeken

Stel jij krijgt een digitaal betaalverzoek toegezonden van een particulier of een ondernemer voor een op zichzelf legitiem openstaand bedrag. Jij reageert natuurlijk niet op de eerste de beste phishingmail, dus je hebt d...

Cybercrime19.12.2022

Webbrowsers: permanent kwetsbaar voor malafide betaalverzoeken

Gebruik browsers alleen voor browsing... nooit om mee te betalen!
Radiostations kun je ook prima online in de browser luisteren

We zijn inmiddels zo gewend alles te krijgen wanneer wij dat willen, dat je bijna zou denken dat radio niet meer bestaat. Tot je in de auto stapt, want dan is de kans groot dat je toch weer dat ene radiostation automatis...

Online22.11.2022

Radiostations kun je ook prima online in de browser luisteren

​8 handige extensies voor de Chrome-browser

Je gebruikt je Chrome-browser ongetwijfeld heel goed om naar handige websites te gaan, maar heb je wel eens bedacht dat je je browser zelf ook aanzienlijk handiger kunt maken? Voor menig probleem heeft de browser een opl...

Online30.09.2022

​8 handige extensies voor de Chrome-browser

Verder lezen over Security

Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Op donderdag 14 november heeft Wortell samen met relaties en partners de feestelijke opening van haar nieuwe next-gen Cyber Defense Center (CDC) gevierd. Dit innovatieve centrum biedt organisaties wereldwijd een geavanceerde oplossing voor 24/7 proactieve beveiliging, detectie en herstel van IT-landschappen. Het CDC speelt in op de groeiende dreiging van cyberaanvallen door bedrijven te helpen hun digitale weerbaarheid te versterken en altijd een stap voor te blijven op potentiële aanvallen.

Cybercrime20.11.2024

Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Dit zijn de huidige trends binnen cybersecurity en hoe je jezelf beschermt

Het jaar is bijna voorbij en daarom kijken we naar de trends die we momenteel zien op het gebied van cybersecurity. Waar moet je nou echt voor oppassen dit jaar?

Cybercrime11.11.2024

Dit zijn de huidige trends binnen cybersecurity en hoe je jezelf beschermt

Veel computer-influencers zijn weinig meer dan pseudo-experts

Misschien is het je weleens opgevallen? Tips, trucs en tutorials over hoe je jouw computer beter kunt beschermen tegen de gevaren van het internet. Met name Youtube grossiert in video's van computer-influencers die jou wel even fijntjes uit de doeken doen hoe je jouw computer beter kunt beschermen tegen malware of hackers.

Online06.11.2024

Veel computer-influencers zijn weinig meer dan pseudo-experts

Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!

We gaan in sneltreinvaart richting de feestdagen. Black Friday, Cyber Monday, Sinterklaas en Kerstmis volgen elkaar in rap tempo op. En dus gaan we ook met zijn allen weer op zoek naar de leukste cadeaus en scherpste aanbiedingen. Maar daar spelen ook kwaadwillenden slim op in. En dus komt Autoriteit Consument & Markt nu alvast met een waarschuwing voor onbetrouwbare webshops in aanloop naar de feestdagen.

Online31.10.2024

Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!

Nieuwe campagne tegen onbetrouwbare webshops
Ransomwareaanvallen slagen nog steeds: 178 stuks in 2023

Niet alleen lokale documenten, ook clouddocumenten worden op slot gezet en een proces van chantage volgt: ransomware.

Cybercrime23.10.2024

Ransomwareaanvallen slagen nog steeds: 178 stuks in 2023

Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack

Het zit al sinds 2016 in Jetpack en het zorgt dat gebruikers die ingelogd zijn kunnen lezen wat er in ingediende formulieren staat.

Cybercrime15.10.2024

Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack

Deze week meerdere waarschuwingscampagnes over phishing: waarom?

Pas op voor phishing! Je wordt er volop door gewaarschuwd door meerdere campagnes, is dat wel zo effectief?

Cybercrime09.10.2024

Deze week meerdere waarschuwingscampagnes over phishing: waarom?

Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

Jim Stolze is een campagne gestart om de digitale weerbaarheid van Nederlanders te vergroten. Samen met KPN, ING en Microsoft is het platform 'Unlock Digitale Weerbaarheid' opgezet, met gratis lessen die online en bij jou in de buurt gevolgd kunnen worden.

Cybercrime08.10.2024

Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen