Google eert vandaag de 151e verjaardag van Wilbur Scoville. Hij bedacht in 1912 namelijk de schaal van Scoville, een manier om de ‘heetheid’ van chilipepers en pittige sauzen te meten.
Iets dat oorspronkelijk werd gedaan door tests waarbij gekeken werd hoe ver men een gemalen peper moest verdunnen voor hij niet meer als scherp werd waargenomen.
Voor de gemiddelde Nederlander worden gerechten als pittig ervaren rond de 500-1000 Scoville-eenheden. En dat is nog laag op de schaal van Scoville. Sambal oelek scoort op de schaal van Scoville 2000, tabasco 5000. Jalapeñopepers variëren tussen de 2500 en 8000, en habanero pepers kunnen een heetheid van 300.000 eenheden op de schaal van Scoville bereiken.
De mensheid kent het bestaan van brandende en soms zelfs tranentrekkende kwaliteiten van pepers al voordat Columbus Amerika bereikte. Voor Wilbur Scoville wist niemand echt hoe je heetheid van een peper kan meten. Bij Google vond het doodle team dat zijn werk op dit gebied en de ontwikkeling van zijn gelijknamige Scoville Schaal toch wat erkenning verdient. En daarom krijgt Scoville vandaag op zijn 151e verjaardag een eigen interactieve doodle!
[Afbeelding © kwasny221 – Fotolia]