De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Steeds meer bedrijven in Nederland maken er werk van om Big Data-toepassingen in hun eigen organisatie op te bouwen. Dat blijkt uit recent onderzoek in Nederland. Een derde van de ruim 100 ondervraagden is al ruim twee jaar bezig en de helft is hier afgelopen jaar mee aan de slag gegaan.
De meeste organisaties weten nog niet voldoende van Big Data om dergelijke projecten succesvol uit te voeren. Daarom gaan veel bedrijven een intensieve samenwerking aan met IT-medewerkers, omdat business-informatie wordt gezocht in verzamelde data en dat hier complexe techniek aan ten grondslag ligt.
Samenwerken
Het doel van het onderzoek was om inzicht te krijgen in de kennis van de ondervraagden op het gebied van Big Data met achterliggende vragen over data governance, de toepassing van data lakes en de ontwikkeling van informatie-analysekennis. Ook werd er geïnformeerd naar de samenwerking tussen de business en de IT-afdelingen. Het blijkt dat in 27 procent van de gevallen de IT-afdeling de aanjager is van Big Data-projecten. In 9 procent van de gevallen is het bedrijf zelf de initiator. In een derde van de gevallen zorgen de informatiespecialisten ervoor dat de vereiste software wordt aangeschaft, maar in een vergelijkbaar deel van de gevallen zoekt de business zijn zijn eigen gewenste software.
Kennisniveau
Uit het onderzoek blijkt dat er op een aantal fronten nog wat vraagtekens geplaatst kunnen worden. Zo weet de helft van de ondervraagden niet of de rest van de organisatie de juiste kennis in huis hebben om Big Data-projecten succesvol uit te voeren. Het is voor veel mensen nieuw en weten niet waar ze moeten beginnen. Een derde zegt dat de techniek en de gewenste data intussen voorhanden zijn, maar dat men zeker nog veel moet experimenteren en meer projecten moet uitvoeren om de kennis op het gewenste niveau te krijgen.
Effectief met data-analyse omgaan
Er zijn twee dingen nodig als je met data-analyse aan de slag wil:
- 1. Eerst moet je weten welke data je hebt om te onderzoeken. Dit klinkt voor de hand liggend, maar als je weet wat je data is, welke kwaliteit het heeft, wat de bron is en wie de eigenaar daarvan is en dat blijkt soms nog best lastig te zijn.
- 2. Ten tweede moet je de data die men wil onderzoeken beschikbaar stellen in een Business Data Lake: een data-opslagomgeving waar men alle soorten data beschikbaar kan stellen die voor de data-analyse nodig is. Dit kan data zijn uit allerlei mogelijke bronnen, van e-mail tot twitterberichten en marketingdata.
Big Data verovert Nederland. Het effectief inrichten van een Business Data Lake wordt niet alleen interessanter, maar het is ook een vereiste is om de grote hoeveelheid data die beschikbaar is te kunnen beheren en analyseren.
Verder lezen over Big Data
Technology28.10.2024
Air France-KLM legt fundament voor AI met sterk metadatamanagement
Technology12.09.2024
Last van datacenters? Dan bouwen we ze gewoon in zee
Technology04.07.2024
Provincie Noord-Brabant migreert SAP S/4HANA naar de cloud
Informatie nog sneller beschikbaarNieuws27.06.2024
Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen
Technology25.10.2023
Nieuwe versie van de Technologie Kieswijzer staat online
Technology11.05.2023
KNMI moderniseert datastrategie met AWS
Voor betere detectie en classificatie van seismische activiteitOnline21.10.2022
Wikidata bereikt grens van 100 miljoen data items
Marketing20.09.2022
8 tweets om de Big Data Expo van 2023 vast in je agenda te zetten
Verder lezen over IBM
Technology10.02.2023
Wat is een quantumcomputer en waarom is het interessant?
Technology04.05.2020
De toekomst van computers?
Technology25.10.2019
Google bevestigt doorbraak in kwantumcomputerkracht
Technology23.09.2019
Zijn wij drenkelingen op een houten vlot?
Technology29.10.2018
IBM koopt Red Hat voor 34 miljard dollar – maar wat is Red Hat?
Techreus koopt ander model voor de toekomstTechnology25.10.2018
Deze AI zou wel eens je nieuwe favoriete parfum kunnen bedenken
'Eau d'intelligence artificielle'Technology03.10.2018
Oordelen over vooroordelen in AI
Technology07.07.2018