Openheid, samenwerking en informatie delen met behulp van digitale technologie wordt steeds belangrijker in onze economie en samenleving. Maar juist daarin loopt het onderwijs achter. Daarom introduceert Samsung de Onderwijsinnovatie Aanmoedigingsprijs. Deze prijs, ter waarde van € 10.000, moet scholen helpen de digitale kloof te overbruggen.
Kansen en mogelijkheden van digitale technologieën voor verbetering van het onderwijs blijven nog vaak onbenut. Nieuwe en uitdagende manieren van lesgeven met behulp van ICT blijken in de praktijk lastig in te vullen. Soms ontbreekt het aan durf, dan aan financiële armslag. Toch moet het potentieel van ICT beter worden benut. Leerkrachten van scholen in het basis- en voortgezet onderwijs kunnen daarom tot 13 april a.s. een projectvoorstel indienen voor de Onderwijsinnovatie Aanmoedigingsprijs.
De jury kijkt voor de beoordeling van de projectvoorstellen en toewijzing van de geldprijs naar effectiviteit, haalbaarheid en voorbeeldfunctie. “De winnaars kunnen het prijzengeld direct investeren in de benodigde apparatuur om hun plannen te realiseren,” aldus Dennis Schuilenburg, Corporate marketing Directeur van Samsung Electronics Benelux. Als voorbeeld noemt hij digitale schoolborden (het interactief eBoard), tablets en smart camera’s. Jurylid Tessa van Zadelhoff, tevens deskundige in het gebruik van ICT en sociale media in het basisonderwijs, verwacht dat veel scholen zullen profiteren van de voorbeeldfunctie die van de Onderwijsinnovatie Aanmoedigingsprijs uitgaat.
De Aanmoedigingsprijs is onderdeel van het Samsung Onderwijs Innovatieprogramma. Dit programma richt zich op het bevorderen van inventief gebruik van digitale technologieën in het klaslokaal. Het Onderwijs Innovatiefonds is het centrale deel van het programma. Het stelt bestuurders en leerkrachten van basisscholen in staat hoogwaardige opleidingen te volgen om digitale technologieën beter te begrijpen en toe te passen voor 21st Century Skills-leren.