Online13.12.2012

Gen Y: ‘wakker worden, smartphone checken, tandenpoetsen’


We zijn helemaal gewend aan het gemak en de voortdurende connectiviteit van onze digitale wereld. Uit het Connected World Technology Report van Cisco blijkt hoezeer ‘Generation Y’ – jonge professionals en studenten tussen 18 en 30 – gehecht zijn geworden aan hun smartphone, apps, sociale netwerken en het digitale leven in al zijn facetten.

82% van de ondervraagde jong volwassenen in Nederland checkt regelmatig ’s morgens vroeg al z’n smartphone op e-mails, social media updates, etc. Maar echt verslaafd zijn ze gelukkig niet: slechts 1 op de 6 is bang voor afkickverschijnselen als ze hun smartphone zouden kwijtraken, terwijl bijna 1 op de 10 dit juist als ‘bevrijdend’ zou ervaren.

Dit onderzoek laat zien dat ‘Generatie Y’ leeft om verbonden te zijn en met anderen te communiceren”, zegt Michel Schaalje,  Technisch Directeur Cisco Nederland. “Of het nu via een smartphone, een tablet, een laptop of een ander apparaat gaat, connectiviteit is een essentieel onderdeel van het leven van studenten en jonge professionals geworden. Organisaties moeten zich daarvan bewust zijn, want dit zijn de werknemers van morgen en je moet als werkgever goed weten aan te sluiten op de belevingswereld en de communicatiebehoeften van nieuw talent. Tegelijkertijd moeten organisaties er wel voor zorgen dat het gebruik van mobiele apparaten en social media op een verantwoorde en veilige manier gebeurt. Cisco biedt heeft oplossingen en de kennis om hier goed mee om te gaan.

gen-y-wakker-worden-smartphone-checken-t.jpg
gen-y-wakker-worden-smartphone-checken-t.jpg

Aan het derde jaarlijkse Cisco Connected World Technology Report namen 1.800 studenten en jonge professionals uit 18 landen deel, waaronder Nederland. In het onderzoek werd gekeken hoe ‘Gen Y’ internet en mobiele apparaten gebruikt om in contact te blijven met de wereld om hen heen. Het rapport laat ook zien hoe er wordt gedacht over het creëren, benaderen en het beschermen van de enorme hoeveelheden data die wordt gegenereerd door smartphones, sensors, videocamera’s en andere apparaten die in verbinding staan met internet.

Mobiele apparaten zijn echter pas het begin. Naarmate meer en meer toestellen, sensors, sportschoenen, planten, dieren en andere levende wezens een netwerkverbinding krijgen, zal het volume en het potentieel van de data die wordt gegenereerd via al die verbindingen, exponentieel toenemen. Cisco gelooft dat in de nabije toekomst mensen en ondernemingen beter gebruik zullen maken van de communicatie tussen apparaten om diensten en toepassingen te bieden en om in real-time beslissingen te kunnen nemen – The Internet of Everything.

Enkele interessante uitkomsten

Wakker worden, smartphone checken,  tanden poesten

· Ruim 4 van de 5 Nederlandse respondenten (82%) checkt ’s ochtends zijn of haar smartphone of er nog nieuwe berichten zijn.

· Dit is een belangrijk resultaat voor werkgevers, omdat het laat zien dat de werknemer van morgen flexibeler en beter geïnformeerd is, en sneller reageert dan de vorige generatie. Gen Y leeft om te communiceren.

Zijn we verslaafd aan de smartphone?

· 66% van de Nederlandse jong volwassenen kan de smartphone zelfs in bed niet laten liggen. Ook bij het eten met vrienden of familie (30%) en zelfs op het toilet (33%) is de smartphone erbij. Ronduit zorgwekkend is het feit dat maar liefst 19% toegeeft de smartphone ook onder het autorijden te gebruiken.

· Wereldwijd geeft 20% aan dat ze minstens iedere 10 minuten checken of ze nieuwe berichten op hun smartphone hebben. In Nederland zegt 12% dit te doen, terwijl 42% laat weten weliswaar niet voortdurend op z’n smartphone te kijken, maar dit tegenwoordig toch veel vaker te doen dan voorheen.

Mobiele apps zijn belangrijk

· De hele wereld is dol op apps. Op de vraag ‘Hoe belangrijk zijn mobiele apps voor je dagelijkse leven?’, zitten de Nederlandse jong volwassenen, met 44% dat kiest voor ‘zeer of redelijk belangrijk’, aan de onderkant. In Duitsland beschouwt 70% mobiele apps als belangrijk. In China zijn ze helemaal dol op hun apps: maar liefst 92% noemt zijn mobiele apps als ‘zeer of redelijk belangrijk’.

· De meeste respondenten gebruiken tussen de 2 en 9 apps regelmatig op hun smartphone. Waarbij meteen moet worden opgemerkt dat dit dan vooral gaat om games en entertainment (57%). 15% zegt mobiele apps vooral voor werk te gebruiken.

Online versus het ‘echte’ leven

· Jong volwassenen in Nederland zijn weliswaar erg bezig met hun online vrienden, maar toch is ‘echt’ persoonlijk contact nog steeds heel belangrijk. Slechts 20% zegt vooral online met vrienden en familie te communiceren, terwijl 41% dit vooral offline doet. Een vergelijkbaar percentage (38%) zegt ongeveer evenveel tijd online te communiceren als ‘in het echt’.

· Gevraagd of men denkt dat anderen zich online anders voordoen dan in het echte leven, meent 20% dat veel mensen online een totaal andere identiteit hebben dan in ‘real life’. 53% van de jong volwassenen zegt zichzelf online precies hetzelfde voor te doen als in het echte leven. 32% doet zich online soms anders voor, terwijl slechts 3% toegeeft zich online totaal anders te presenteren dan ‘offline’.

Facebook wint het van Twitter

· Ruim de helft (53%) van de Nederlandse respondenten heeft een Twitter-account, maar slechts 8% daarvan plaatst iedere dag minstens een tweet. Wat dat betreft liggen Nederlanders flink achter op het wereldwijde gemiddelde van 21%, waarbij hun leeftijdgenoten uit China (58%), Korea (39%) of Indonesië (38%) er ruim bovenuit steken als het gaat om dagelijks tenminste eenmaal te tweeten.

· Facebook is in Nederland duidelijk populairder onder de studenten en jonge professionals: 87% heeft een Facebook-account en 37% plaatst daar minimaal een keer per dag een update op. 26% geeft zelfs aan minimaal 1x per uur een update te plaatsen.

...

Verder lezen over Cisco

​35 jaar geleden was cwi.nl de eerste Nederlandse domeinnaam

Precies 35 jaar geleden, op 1 mei 1986, registreerde Piet Beertema het eerste Nederlandse domein cwi.nl voor het Centrum Wiskunde en Informatica. Een week eerder zorgde diezelfde Piet Beertema ervoor dat het Nederlandse...

Online01.05.2021

​35 jaar geleden was cwi.nl de eerste Nederlandse domeinnaam

20 feiten over 20 jaar wifi

Deze week bestaat ‘wifi’ precies 20 jaar. Op 30 september 1999 werden de eerste producten gelanceerd die gebruikmaakten van de zogenaamde ‘802.11b standaard voor draadloos netwerkverkeer’. Het betekende de start...

Online01.10.2019

20 feiten over 20 jaar wifi

​Cisco legt contact tussen Florida, Londen en Canberra tijdens maanlanding gala

Om het 50ste jubileum van de maanwandeling door Neil Armstrong te vieren, gaat Cisco contact leggen tussen Florida, London, San Francisco en Canberra. Dat gebeurt vannacht tijdens het jubileumgala in het Kennedy Space Ce...

Events16.07.2019

​Cisco legt contact tussen Florida, Londen en Canberra tijdens maanlanding gala

​Cisco stapt met wifi 6 een nieuw tijdperk van draadloos internet binnen

De nieuwe standaard voor draadloos internet, wifi 6, luidt een nieuw tijdperk van draadloze connectiviteit in. Het is vanaf nu voor organisaties mogelijk met wifi 6 om miljarden toestellen draadloos te koppelen met het i...

Online13.05.2019

​Cisco stapt met wifi 6 een nieuw tijdperk van draadloos internet binnen

In 2022 gaat het internet alle records verbreken

In 2022 zal er meer internetverkeer over wereldwijde netwerken gaan dan in de gehele periode vanaf het ontstaan van het internet in 1984 tot eind 2016 bij elkaar. Zo blijkt uit de Visual Networking Index (VNI) van Cisco,...

Online29.11.2018

In 2022 gaat het internet alle records verbreken

​Gaan we het digitaal redden in Nederland?

We kennen het rijtje wel: ‘Nederland raakt achter in de digitale ontwikkelingen. We hebben meer IT-ers nodig. We moeten meer IT-opleidingen hebben.’ Een rijtje dat in media wordt besproken, in de politiek, bij bedrij...

Technology13.11.2017

​Gaan we het digitaal redden in Nederland?

Volgens Cisco​ is het Internet of Things nog geen groot succes

In 2025 zijn er wereldwijd ruim 80 miljard toestellen die verbinding maken met het Internet of Things, zo blijkt uit een berekening van IDC in maart van dit jaar. Het Internet of Things zal dan even onmisbaar zijn als he...

Online22.07.2017

Volgens Cisco​ is het Internet of Things nog geen groot succes

Internet of Things gebruik neemt flink toe in 2021

Cisco heeft het jaarlijkse onderzoek naar de evolutie van het internet weer naar buiten gebracht. En daarin komen weer een aantal mooie cijfers naar voren. Zo wordt het web in 2021 drie keer zo groot, met 3,3 ZB per jaar...

Online26.06.2017

Internet of Things gebruik neemt flink toe in 2021

Het hele internet zit nog altijd in een enorme groeicurve

Verder lezen over Jongeren

Worden sociale media straks net zoals drank?

In Australië wordt er gewerkt aan een wet om sociale media te verbieden voor iedereen die onder de 16 is. Het is een beetje zoals met alcohol.

Social Media07.11.2024

Worden sociale media straks net zoals drank?

Wat als een tiener zijn leven beëindigt door een AI-chatbot?

In veel gevallen gaat het goed en kunnen we er veel uithalen, maar er zijn momenten waarop AI onze grote vijand is. Bijvoorbeeld bij een tiener in de Verenigde Staten.

Artificial Intelligence24.10.2024

Wat als een tiener zijn leven beëindigt door een AI-chatbot?

Wat is een doorstroomtoets en hoe werkt het?

De doorstroomtoets is een belangrijk instrument binnen het Nederlandse onderwijssysteem, ontworpen om studenten te helpen bij de overgang van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs.

Lifestyle13.06.2024

Wat is een doorstroomtoets en hoe werkt het?

​Versturen van intieme beelden loopt in 1 op de 50 gevallen verkeerd af

Het gegeven dat diefstal fout is en dat de dief daarvoor bij uitstek verantwoordelijk is, zorgt dat er soms voor dat jij alles maar gerust laat slingeren, jij jouw ramen niet langer sluit en jij jouw voor- en achterdeur...

Online22.02.2024

​Versturen van intieme beelden loopt in 1 op de 50 gevallen verkeerd af

Waarom hanteert Rutgers geen gezond tweesporenbeleid in relatie tot sexting?
​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

Er is een klein mirakel gebeurd. Meta-CEO Mark Zuckerberg heeft zijn excuses aangeboden voor de geestelijke problemen die social media kunnen veroorzaken bij vooral jongeren. Sowieso is het vrij uniek dat hij überhaupt...

Social Media02.02.2024

​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

Veel jongvolwassenen betalen niet meer met een fysieke betaalpas

Met contant geld ergens betalen is al flink afgenomen. Want met je pinpas is toch veel makkelijker. Maar ook dat gebruik begint nu in rap tempo af te nemen. Zeker onder jongeren. Uit nieuw onderzoek blijkt dat jongvolwas...

Mobile17.11.2023

Veel jongvolwassenen betalen niet meer met een fysieke betaalpas

gebruiken we de betaalpas over vijf jaar nog?
Jongeren zien regelmatig misinformatie over het klimaat op TikTok

Het klimaat blijft een flink discussie punt. Het is iets dat uiteraard ook weer op de agenda staat richting de nieuwe verkiezingen. Want nog altijd werken we in Nederland toe naar de doelstelling om in 2050 klimaatneutra...

Search30.10.2023

Jongeren zien regelmatig misinformatie over het klimaat op TikTok

TikTok onderneemt actie
​Solliciteren doe je tegenwoordig gewoon via TikTok

Vroeger als je in een vacature las dat je een video van jezelf moest maken, dan zou je er bijna de baan van je dromen voor opgeven: het was allemaal wat ongemakkelijk. Tegenwoordig leven we in een wereld die aan elkaar h...

Social Media25.09.2023

​Solliciteren doe je tegenwoordig gewoon via TikTok

Verder lezen over Smartphone

OPPO Find X8 Pro aangekondigd met 4 camera’s aan de achterkant

OPPO brengt zijn vlaggenschip Find X8 Pro uit in Nederland. Het toestel werd recent in China aangekondigd en krijgt nu een Europese release.

Mobile21.11.2024

OPPO Find X8 Pro aangekondigd met 4 camera’s aan de achterkant

We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel

nog een winkel noemen, of is het stiekem meer een servicepunt? KPN opent in Den Helder een winkel waar geen fysiek personeel aanwezig is

Mobile18.11.2024

We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel

iPhone krijgt een oplaadfunctie die we op alle toestellen willen

Je wil toch weten hoe lang het nog duurt voordat je telefoon weer helemaal vol is. iPhone zou dat vanaf iOS 18.2 gaan laten zien.

Mobile06.11.2024

iPhone krijgt een oplaadfunctie die we op alle toestellen willen

Android 15 is nu uit: wat brengt de update?

De grote jaarlijkse upgrade van Android is verschenen. Eerst voor Google Pixel-telefoons. Dit is er nieuw.

Mobile16.10.2024

Android 15 is nu uit: wat brengt de update?

Nieuw op smartphones: de digitale detox-modus

Met een dumb phone kun je niet internetten. Er is nu ook een nieuwe modus, want HMD introduceert de digitale detox-modus.

Mobile15.10.2024

Nieuw op smartphones: de digitale detox-modus

Wanneer mag de politie in je telefoon kijken?

Er wordt wel eens geschreven dat de politie bijvoorbeeld niet in de telefoon kan komen van een bepaalde crimineel. Moet iemand dat toelaten?

Mobile07.10.2024

Wanneer mag de politie in je telefoon kijken?

Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen

Shit, telefoon gestolen. Google introduceert nu drie nieuwe opties om te zorgen dat de dief niet bij je data kan.

Mobile07.10.2024

Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen

Justitiepaleis in Brussel is digitaal gerestaureerd met de OnePlus Nord 4

Technologiemerk OnePlus heeft een creatieve video gepubliceerd waarin een opnieuw geïnterpreteerd Justitiepaleis in Brussel wordt getoond. OnePlus heeft een eigentijds perspectief op het imposante monumentale pand, dat al 40 jaar in de steigers staat.

Tech in Asia03.10.2024

Justitiepaleis in Brussel is digitaal gerestaureerd met de OnePlus Nord 4