De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Gisteren kondigde Microsoft Live Labs aan dat haar dienst Photosynth vanaf heden voor iedereen beschikbaar is.
Vorig jaar presenteerde Blaise Aguera op de TED voor het eerst de Microsoft applicatie waarmee foto’s van een object of een omgeving worden samengevoegd tot een 3D-achtige presentatie. Aguera deed dat vervolgens op PICNIC vorig jaar nog eens over. In beide gevallen waren de reacties erg positief en enthousiast.
De dienst bleef lange tijd echter niet te gebruiken voor het grote publiek. Nu Microsoft de dienst heeft ‘vrijgegeven’ kunnen we er eindelijk uitgebreid mee spelen en er ons voordeel mee doen.
Photosynth analyseert foto’s en kijkt naar overeenkomsten tussen verschillende foto’s. Vervolgens wordt berekend vanaf welke afstanden foto’s genomen zijn. Vervolgens worden foto’s ‘opnieuw’ gecreerd.
Je kan Photosynth gebruiken door op de website je aan te melden met je windows-id. Vervolgens kan je een applicatie downloaden die op je systeem wordt geinstalleerd. Je krijgt (voorlopig) een maximum van 20GB tot je beschikking om synths te maken. Microsoft waarschuwt bij haar aankondiging al wel voor ‘an occasional bug or hiccup’, maar ik heb er voorlopig nog niks van gemerkt.
Het maken van een synth is erg eenvoudig. Simpelweg start de applicatie, start een nieuwe synth, voeg je foto’s toe en klik ‘Synth’. Enkele minuten later is je Synth klaar. Het is afhankelijk van hoeveel foto’s je gebruikt hoe snel je klaar bent. Hoe meer foto’s hoe langer het duurt, maar dat is logisch. Als je hulp wil hebben bij het maken van een Synth (maar dat is bijna niet nodig) kan je gebruik maken van de Photosynth Guide of de ‘how-to-video‘ bekijken (zie onderaan deze post).
Als test heb ik een paar foto’s in mijn tuin genomen en hiervan een synth gemaakt. Het resultaat is op mijn photosynthpagina te zien (je kan ook embedden, maar dat lukte even niet). Wat opvalt is dat de foto’s van goede kwaliteit blijven en dat de dienst inderdaad redelijk eenvoudig ‘herkent’ welke foto’s ‘bij elkaar’ horen. Toch moet het wel goed passen want in sommige gevallen ‘miste’ ik toch een deel terwijl ik bij het maken van de foto’s wel het gevoel had dat ik de overlap zou hebben.
Hoe dan ook blijft Photosynth een indrukwekkend instrument waarmee zeer veel mogelijk is. Het wachten is op de eerste kunstwerkjes van flickr-foto’s of andere soortgelijke diensten. Daarnaast kan ik me goed voorstellen dat Photosynth gebruikt zal gaan worden voor de wat meer ‘zakelijke’ doeleinden: het verkopen of verhuren van een ruimte, kamer of huis of het op je website geven van een beeld van je bedrijfsruimte. Er is veel mee te doen!
Verder lezen over Microsoft
Online19.11.2024
Je kunt straks een andere taal spreken in Microsoft Teams
Online18.11.2024
Amerikaanse overheid start onderzoek naar Microsofts clouddienst
Online12.11.2024
Outlook heeft een kalenderprobleem: dit is wat het inhoudt
Artificial Intelligence07.11.2024
Zelfs Microsoft Notepad krijgt kunstmatige intelligentie
Online04.11.2024
Microsoft Outlook loopt vast door deze heel gewone activiteit
Er is een workaroundArtificial Intelligence31.10.2024
Microsoft stelt release van AI-meekijker Recall weer uit
Artificial Intelligence22.10.2024
Je nieuwe collega’s zijn autonome AI-agents in Microsoft Copilot
Online11.10.2024