Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.
Vandaag heeft Google de lancering van Sky bekend gemaakt. Sky is een uitbreiding op Google Earth waarmee je het heelal kan gaan bekijken vanachter de computer. Eveneens vanaf vandaag is er een (nieuwe) volledige Nederlandse versie beschikbaar van Google Earth (4.2).
Met Sky kunnen gebruikers dus gaan zweven door het heelal, de navigatie gebeurt op dezelfde manier als in Earth en gebruikers hebben nu dus de mogelijkheid om miljoenen sterren en melkwegstelsels te verkennen en er doorheen te navigeren.
Om toegang te krijgen tot Sky, hoeven gebruikers (na het downloaden van de nieuwe Google Earth versie) alleen maar te klikken op een knopje in de navigatiebalk ‘Overschakelen naar Sky’. De interface en de navigatie lijken op die van de standaardbesturing van Google Earth, inclusief de functies als inzoomen, slepen, zoeken, ‘Mijn plaatsen’ en de verschillende informatielagen.
Als onderdeel van de nieuwe functie zijn er 7 informatieve lagen beschikbaar die verschillende hemellichamen en ruimtelijke gebeurtenissen illustreren:
• Sterrenbeelden – De laag Sterrenbeelden verbindt de verschillende punten van de sterrenbeelden van Cassiopeia tot Andromeda, en geeft bij elk sterrenbeeld de naam weer. Gebruikers komen alles te weten over de sterren die hun favoriete sterrenbeeld vormen.
• Amateurastronomie – Met de laag Amateurastronomie kunnen gebruikers klikken door een verscheidenheid aan plaatsmarkeringen en informatie over sterren, melkwegstelsels en nevels die zichtbaar zijn met het blote oog, met verrekijkers of met kleine telescopen. Deze laag is nuttig voor de amateur-astronoom die op zoek is naar een uitgebreide, georganiseerde manier om te verwijzen naar fragmenten van de nachtelijke hemel.
• Het mooiste van Hubble – De laag Het mooiste van Hubble biedt de gebruiker 129 prachtige beelden in hoge resolutie die zijn gemaakt door de Hubble Space Telescope, de beroemde telescoop van NASA/ESA die zich in een baan om de aarde bevindt.
• De maan – De laag De maan vertoont animaties van zowel maanposities als maanfasen gedurende twee maanden.
• De planeten – De laag De planeten toont de zeven andere officiële planeten en hun posities nu en in de komende twee maanden.
• Handleiding voor sterrenstelsels– De laag Handleiding voor sterrenstelsels stelt gebruikers in staat virtueel te reizen door verschillende soorten melkwegstelsels, van de Ursa Minordwerg tot de Melkweg.
• Het leven van een ster – De laag Het leven van een ster neemt de gebruiker mee op reis door de verschillende fasen van de levenscyclus van een ster.
Volgens Jos de Bruijne van ESA is het een ‘briljante vondst’. Tijdens de presenatie heeft hij wat meer verteld over onder meer het heelal, de lichtjaren, de vele melkwegstelsels, het aantal sterren wat met het blote oog te zien is (ongeveer 5.000) en de ruimtetelescoop Hubble.
Sky is tot stand gebracht door een team van Google software engineers in Pittsburgh door beelden samen te voegen afkomstig van wetenschappelijke instituten, zoals: Space Telescope Science Institute (STScI), de Sloan Digital Sky Survey (SDSS), het Digital Sky Survey Consortium (DSSC), het Palomar Observatory van CalTech, het United Kingdom Astronomy Technology Centre (UK ATC) en het Anglo-Australian Observatory (AAO).
“We zijn verheugd dat we gebruikers een grote hoeveelheid astronomische beelden en aanvullende informatie kunnen aanbieden. Dit stelt gebruikers in staat iets te leren over wat ze zien en hun eigen verhaal te vertellen”, aldus Lior Ron, Product Manager bij Google. “Door samen te werken met een aantal vooraanstaande experts uit de branche, zijn wij in staat geweest Google Earth te transformeren tot een virtuele telescoop.”
Tijd om Sky zelf uit te gaan proberen…
Update:
Hier een korte demo van Sky:
Verder lezen over Dutchcowboys
Online22.02.2022
Inflatie is torenhoog: is het slim om te beleggen in crypto’s?
Vacatures11.10.2018
Eenvoudig online vacatures plaatsen op DC Vacatures
advertorialNieuws24.07.2018
7 keer komkommernieuws van de bovenste plank
Online31.12.2017
De DC Yearly van 2017
Online31.12.2016
De DC Yearly van 2016
De 10 best gelezen artikelen op Dutchcowboys van 2016!Vacatures29.05.2016
Schrijf je in voor de DC Vacatures nieuwsbrief!
Online25.05.2016
DC Deals: Relevante aanbiedingen met flinke korting via Dutchcowboys
Vacatures29.01.2016
DutchCowboys lanceert nieuw platform voor vacatures: DC Vacatures
Verder lezen over Google
Artificial Intelligence30.10.2024
Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI
Online17.10.2024
Google Flights laat je straks goedkopere vluchten vinden
Artificial Intelligence09.10.2024
AI wint nu ook nog de Nobelprijs: twee zelfs
Mobile08.10.2024
Epic krijgt gelijk: Google houdt Android te dicht
Mobile07.10.2024
Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen
Artificial Intelligence03.10.2024
Knoop straks in het Nederlands een gesprek aan met Gemini Live
Mobile01.10.2024
Epic klaagt Google en Samsung aan om alternatieve appwinkels
Search25.09.2024
Google introduceert een speelse doodle met popcorn
Verder lezen over YouTube
Video13.11.2024
YouTube wordt een deejay en gaat muziek aan elkaar mixen
Online06.11.2024
Veel computer-influencers zijn weinig meer dan pseudo-experts
Video18.10.2024
YouTube test weer Lite-abonnement, maar juich niet te vroeg
Artificial Intelligence15.10.2024
YouTubers boos omdat hun stemmen worden gestolen door AI
Video04.10.2024
Alle nieuwe YouTube-video’s korter dan 3 minuten heten Shorts
Video20.09.2024
Eén van de meest gepushte streamingabonnementen wordt duurder
Social Media19.09.2024
YouTube wordt met Communities nu echt een social medium
Artificial Intelligence06.09.2024