Nieuws05.07.2024

Witte daken zijn ruim een graad koeler dan andere kleuren


Als je op Lanzarote bent geweest, dan weet je dat je op dit Canarische eiland niet alleen veel gitzwarte grond treft door de vulkaan, maar dat je er ook helderwitte woningen kunt vinden. Het is zelfs verplicht om je huis wit te schilderen. Nu is dat vooral omdat een kunstenaar dit eist, maar wist je dat een wit dak bijvoorbeeld echt een verschil maakt in temperatuur?

Zonnestralen

We weten allemaal wel dat wit een afstotende kleur is: zonnestralen worden er als het ware door weerkaatst (maar dan weer niet zo hevig als bij aluminiumfolie). Ook weten we dat zwart de zonnestralen juist aantrekt: een zwart t-shirtje aan in de zomer is altijd stukken heter dan een witte variant. Maar hoeveel scheelt het nu echt? Onderzoekers in de Groot-Brittannië hebben ontdekt dat als je een wit dak hebt in plaats van een andere kleur, dit wel 1,2 graden kan schelen. Het gaat dan om daken in de stad. 

In steden over de hele wereld wordt het bij zonnig, warm weer vaak heel snel erg heet. De stad slokt de hitte als het ware op en die blijft enorm hangen. Als daken wit worden geschilderd, dan kan dat als een soort micro-hitteschild dienen, dat ervoor zorgt dat de gemiddelde temperatuur in de stad 1,2 graden Celsius kouder is. Er zouden zelfs minder airco’s nodig zijn, stellen de onderzoekers. Er werd een 3D-klimaatmodel gemaakt van groot-Londen gebaseerd op de twee heetste dagen van 2018, waaruit blijkt dat geschilderde ramen het meest actieve systeem is tegen de hitte. Zonnepanelen en planten, of een airco, helpen dus minder goed dan.. de kleur wit.

Witte daken

Air conditioning is het slechtste plan als het heet is: het zorgt er zelfs voor dat de stad 1 graden Celcius heter wordt. Daken vol met plantjes hebben een ‘winst’ van 0,5 graden Celsius in kou. Goed nieuws, maar ‘s nachts blijft de warmte juist enorm hangen tussen de planten en gaat de temperatuur juist omhoog. Zonnepanelen helpen slechts 0,3 graden, dus dat heeft ook weinig zin. Althans: als het gaat om hitte uiteraard, want die zijn juist weer krachtpatsers in zorgen voor energie.

Nee, de daken moeten lekker wit worden gemaakt, wat op sommige plekken zelfs voor een winst van 2 graden zou zorgen. Kortom, als je de keuze hebt, dan is wit helemaal niet zo’n slechte. Al wordt het wel snel vies, dus moet je waarschijnlijk wel wat vaker schilderen.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Wetenschap

Waarom goede tattoos steeds duurder worden

Heb je tatoeages? Als je antwoord ja is, dan is de volgende vraag: weet je wel wat je in je lichaam hebt laten prikken?

Nieuws03.10.2024

Waarom goede tattoos steeds duurder worden

Bizar: Deze robot heeft een hand als Thing van de Addams Family

Robots hebben vaak handen die gewoon aan hun arm zitten: handig met alle elektriciteitsdraden natuurlijk. Een nieuwe robot doet het helemaal anders: hallo Thing!

Technology30.09.2024

Bizar: Deze robot heeft een hand als Thing van de Addams Family

Robot met losse handjes
Hoe oceanische lithosfeer en mariene sedimenten op continenten beland(d)en

Ten gevolge van de stollingsgesteentencyclus op onze planeet is er in de loop van de geologische geschiedenis een vrij strikte scheiding ontstaan tussen oceanische lithosfeer enerzijds en continentale lithosfeer anderzijds.

Online27.09.2024

Hoe oceanische lithosfeer en mariene sedimenten op continenten beland(d)en

Fietsers, wind mee maakt je uiteindelijk niet sneller

Wind mee blijkt een facade te zijn. Bij everesten blijkt dat als je op de weg naar beneden wind tegen hebt, je absoluut geen voordeel meer hebt.

Nieuws27.09.2024

Fietsers, wind mee maakt je uiteindelijk niet sneller

Van plastic afkomen? We maken er gewoon gas van

Al die plastic zakjes, afhaalbakjes en overig weggooiplastic is waardeloos. Een nieuw plan is om het allemaal te veranderen in gas.

Nieuws23.09.2024

Van plastic afkomen? We maken er gewoon gas van

Dronken wormen en dode vissen: de Ig Nobelprijzen zijn uitgereikt

De Ig Nobelprijzen worden elk jaar vlak voor de echte Nobelprijzen uitgereikt aan wetenschappelijk onderzoek dat verrassend is, origineel en mensen laat lachen.

Nieuws16.09.2024

Dronken wormen en dode vissen: de Ig Nobelprijzen zijn uitgereikt

Last van datacenters? Dan bouwen we ze gewoon in zee

Er is veel spanning als het om datacenters gaat. Is het in de zee laten zakken van de cloud een optie?

Technology12.09.2024

Last van datacenters? Dan bouwen we ze gewoon in zee

Dungeons & Dragons spelen helpt je met sociale interactie omgaan

Uit een studie blijkt dat het spelen van D&D autistische spelers helpt bij sociale interacties. Maar niet alleen autisten, denken we.

Entertainment07.09.2024

Dungeons & Dragons spelen helpt je met sociale interactie omgaan