Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl
Gisteren schreef collega Tedje een artikel over een update van Snapchat, een app die – tenminste, zo dacht ik – vooral populair is onder middelbare scholieren, maar ik heb Snapchat toch onderschat. En zo kregen we het op de redactie weer over Fling, een app waar we een tijdje geleden om precies te zijn 48 uur druk mee zijn geweest. Toen was de lol ervan af. Met Fling kon je jouw foto delen met 50 andere mensen, puur random. Dus geen vrienden of familie, maar volslagen onbekenden over de hele wereld. Het resulteerde in 48 uur hilarische foto’s, met vooral heel veel naakt, en eigenlijk waren we het snel beu.
Maar goed, zo zijn er dus nog veel meer apps en spelletjes waar we ooit super druk mee waren, en die eigenlijk al snel niet meer boeiend waren. Jeugdsentiment zou ik het niet willen noemen, want zo lang is het allemaal niet geleden, maar als ik er goed over nadenk dan is er toch wel een tikkeltje heimwee naar deze apps.
1. Draw something
Mijn god wat waren we er druk mee, de redactie leek eerder een tekenstudio. Draw something is zeg maar Pictionary maar dan voor smartphones. Je moest iets tekenen en dan moest de ander dat raden. Het werd pas echt een ingewikkeld spelletje toen mijn moeder ook mee ging doen, en strepen ineens bomen moesten voorstellen. Ik heb alvast voor je gekeken en je kunt ‘m nog steeds downloaden, mocht je zin hebben in een nieuw potje. Krijg je wel weer die vervelende reclames, maar voor 99 eurocent ben je daar ook vanaf!
2. Wordfeud
Ik realiseer me dat ik hier en daar iemand ga kwetsen, want sommigen zijn er nog steeds druk mee – sorry mam – maar Wordfeud is voor mij pure nostalgie. De rage bleef best lang aan, veel langer dan met draw something. Er waren apps waarmee je kon vals spelen en zelfs Whatsapp was even overbodig want chats werden via de Wordfeud-app gedaan. Ik speelde met bijna al mijn beste vrienden. Als je dan een paar uur je telefoon niet binnen handbereik had gehad, moest je ‘eerst even je scrabbles wegwerken‘ voor je aan iets ander kon beginnen. Maar ook Wordfeud ging vervelen en de app staat al heel lang niet meer op mijn telefoon.
3. Fling
Toch even nóg een vermelding voor Fling. Het was kort maar krachtig, de meest korte hype uit dit rijtje, maar daarom mag ‘ie absoluut niet ontbreken. “Share your ideas, inspirations and most of all, your experiences.” Dat was het idee, maar het groeide al heel snel uit tot een app waarmee vrijgezelle mannen dachten snel te kunnen scoren. Ik heb dubbel gelegen om de ‘openingszinnen’.
4. Room for thought
We maken duizenden foto’s met onze smartphones, waar we eigenlijk helemaal niets mee doen. Maar daar was een leuke app voor. Room for thought was – en is overigens nog steeds – een ’toevallig fotodagboek. Je krijgt één keer per dag een push-bericht dat het tijd is om een foto te nemen, iedere dag op een ander moment. Geen tijd om je haar goed te doen, geen kans om die mislukte selfie nog een keer te maken, maar gewoon een willekeurige foto van wat je op dat moment aan het doen bent. Ik nam me voor om dat een jaar lang te doen, maar heb het toch niet kunnen volhouden. Eigenlijk was ook hier de lol weer veel te snel vanaf.
Maar wat leert dit ons nu? Zitten deze apps niet goed in elkaar, of is het onze generatie die gewoon heel erg snel op dingen uitgekeken raakt? Ik denk dat laatste, want het waren echt leuke spelletjes en apps maar na een tijdje willen we iets nieuws. Waar we vroeger jarenlang dezelfde dingen konden spelen zonder ons te vervelen, Risk, Cluedo of spelletjes buiten op straat, in het recordtempo waarin onze smartphones zich ontwikkelen, moeten de apps dat ook. Easy as that.
Verder lezen over Apps
Mobile23.10.2024
De app Foursquare gaat verdwijnen: Swarm blijft
Online14.10.2024
ING introduceert Budgetteren: een maandbudget voor boodschappen, sporten, enzo
Gaming08.10.2024
Je kunt nu Rollercoaster Tycoon spelen op Netflix
Mobile08.10.2024
Epic krijgt gelijk: Google houdt Android te dicht
Mobile01.10.2024
Epic klaagt Google en Samsung aan om alternatieve appwinkels
Online25.09.2024
Je kunt nu met Duolingo-personages bellen om een taal te leren
Online22.08.2024
WeTransfer-links blijven eindelijk langer geldig dan drie dagen
Gadgets19.07.2024